Ako si vyrobiť vlastné kvetinové aranžmány

3. júla 2016 v kategórii Zo sveta kvetov    Sezónne kvety    Ročné obdobia    Naša ručná tvorba    Autor: Martin
  

 

Milujete vôňu a krásu kvitnúcich kvetov? Chcete si ozvláštniť domácnosť a rozvoňať prostredie, v ktorom bývate? Vyrobte si vlastné kvetinové aranžmány. A nehľadajte za tým žiadnu exotiku. Postačia vám kvety zo záhrady alebo najbližšieho kvetinárstva.

V tomto článku vám krok za krokom ukážeme, ako vznikajú kvetinové aranžmány. Ak si osvojíte náš návod, vytvoríte taký kvetinový aranžmán, ktorý bude vyzerať ako od profesionálov.

Tešíte sa? Tak sa nezdržujme a rovno prejdime na tvorivú prácu s prekrásnymi kvetinami.

Pripravte si kvietky a postupujte podľa nášho návodu.

tvorba kvetinového aranžmánu

Čo potrebujete:

  • vázu,
  • dekoračnú lepiacu pásku,
  • vodu,
  • zeleň na dekoráciu,
  • kvety s veľkými lupeňmi, ktoré budú v strede aranžmánu,
  • kvety s malými lupeňmi, ktoré budú na okraji aranžmánu.
  1. Vyberte si vhodné kvety

Ako sme uviedli v zozname vyššie, potrebujete kvety s veľkými lupeňmi (ruža, tulipán, pivonka), ale aj s malými lupeňmi (karafiát, hrachor, frézia). Uistite sa, že máte k dispozícii oba druhy. Inak aranžmán dostatočne nevynikne.

  1. Vyberte si vázu

Odporúčame vázu, ktorá má širší spodok a užší vrch. Vďaka tomuto tvaru ľahšie usporiadate kvety tak, ako chcete. A nie tak, ako vám to dovolí váza.

  1. Vrch vázy prelepte páskou

Dekoračnou lepiacou páskou prelepte vrch vázy štyrmi prúžkami v tvare mriežky. Tento trik vám pomôže ľahšie usporiadať kvety a udržať ich v pôvodnej forme. Keď skončíte, páska nebude viditeľná a nebude kaziť dojem.

kvetinový aranžmán - mriežka na váze

  1. Naplňte vázu vodou

Do vody môžete pridať prípravky, ktoré obsahujú výživné látky a chránia kvety pred baktériami.

  1. Zrežte stonky kvetov

V tomto bode sa môžete pohrať s vlastnou kreativitou. Zrežte stonky v rôznej výške. Berte ohľad aj na výšku vázy, aby boli kvety dostatočne ponorené do vody.

  1. Dekoračnú zeleň položte do vázy ako prvú

Najprv z nej však odstráňte všetky lístky, ktoré by mohli spadnúť do vody a znečistiť ju. Lístky na stonke zašpinia vodu a skrátia životnosť vášho výtvoru. A to určite nechcete. Zeleň v kvetinovom aranžmáne plní rovnakú funkciu ako vtáčie hniezdo.

kvetinový aranžmán - dekoračná zeleň

  1. Postupne pridávajte kvety

Začnite kvetmi s veľkými lupeňmi a aranžujte ich priamo do mriežky. Odporúčame vám nepárny počet týchto kvetov: jeden, tri, päť, prípadne viac.

Kvety s malými lupeňmi ukladajte na vonkajšiu stranu mriežky. Pozrite sa, akú farebnú schému ste vytvorili z kvetov s veľkými lupeňmi a postupujte podľa toho. Doplňte ich buď podobnou farbou, alebo úplne protikladnou. Aj tu dodržujte pravidlo nepárneho počtu.

Nezabudnite, že kvetinový aranžmán nie je o symetrii. Je v poriadku, ak dáte na ľavú stranu viac ruží ako na pravú. Neprekáža ani to, keď niektoré púčiky klesnú až ku stolu. Pri ukladaní kvetov otáčajte vázu, aby ste svoj výtvor videli zo všetkých strán.

  1. Hotovo!

hotový kvetinový aranžmán

Vytvorili ste si kvetinový aranžmán podľa nášho návodu? Ako sa vám páči? Napíšte nám do diskusie pod článkom a pripojte aj odkazy na fotky. Tešíme sa na vaše výtvory. 🙂

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.