ŠTVORLÍSTOK – OXALIS

14. januára 2014 v kategórii Zo sveta kvetov    Starostlivosť o kvety    Sezónne kvety    Exteriérové rastliny    Interiérové rastliny    Autor: Tina
  

Poznáme viac ako 800 druhov oxalisov, ľudovo kysličiek z čeľade kysličkovitých (oxalidaceae).

U nás je najrozšírenejšia kyslička obyčajná (oxalis acetosella), ktorú nájdeme kdekoľvek vo voľnej prírode. Obľubuje tienisté stanovištia, kde pod listnatými a ihličnatými stromami rastie ako hustý koberec. Je to niekoľkoročná rastlina vysoká cca 5 až 15 cm.

Táto rastlina má aj svoje liečivé vlastnosti. V ľudovom liečiteľstve sa využíva na vyvolanie močopudných účinkov. Šťava z listov pomáha pri chorobách pokožky a ako protijed pri otrave ortuťou a arzénom.

Používa sa len v studenom stave pri ťažkostiach s pálením záhy a tráviacich ústrojov. Ale všetko s mierou, lebo jej časté používanie potom môže pôsobiť skôr negatívne.

Poznáme napr. tieto druhy:

–          oxalis deppei

–          oxalis vulcanicola

–          oxalis adenophylla

–          oxalis acetosella

–          …. a mnoho ďalších

ROZMNOŽOVANIE:

Rozmnožuje sa dcérskymi cibuľami. Vložia sa do zeme od apríla do mája. Nesmú byť hlbšie ako 2 – 3 cm. V lete sa pravidelne polievajú, na jeseň sa vyberú zo zeme a uskladnia na suchom a chladnom mieste. Od novembra do začiatku decembra sa môžu zasadiť do črepníka.

ODKIAĽ POCHÁDZA 🙂

Oxalis pochádza z Mexika a bol popísaný v roku 1822, uchytil sa aj v našich domácnostiach, kde si ho zvykneme zadovážiť hlavne okolo Silvestra s kominárikom alebo prasiatkom pre šťastie. Takto už roky veríme tomu, že táto malá rastlinka, štvorlístok nám do nového roku prinesie šťastie.

Alebo potešte zo širokej ponuky našich kytíc na www.galeriakvetin.sk

FOTOGALÉRIA K ČLÁNKU:

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.