SVIATOK SV. MIKULÁŠA :)

6. decembra 2013 v kategórii Ročné obdobia    Autor: Tina
  

Sviatok svätého Mikuláša 6. decembra, majú radi najmä deti, ale aj veľké deti 🙂, ktoré počítajú dni, kedy do svojich vyleštených čižmičiek umiestnených pod oknom dostanú množstvo sladkých darčekov. Ale tí, čo neposlúchali si môžu v čižmičke nájsť aj zemiak, cibuľu, či uhlie.

TROŠKU Z HISTÓRIE 🙂 AKO JE U MŇA ZVYKOM 🙂

Sviatok svätého Mikuláša sa odpradávna spájal s bohatstvom a vierou. Obchodníci v ten deň radi uzatvárali obchody. Niekde sa aj považoval za patróna šťastného manželstva, modlievali sa k nemu slobodné dievčatá, ktoré túžili po ženíchovi a vydaji. Podľa legendy oživil zavraždené deti, odtiaľ pochádza ľudová viera, že nosí deti a pomáha rodičkám v ťažkej chvíli.

Na začiatku mal Mikuláš v predvečer aj sprievod, ktorý tvorili maskované postavy, ale neskôr sa zredukovali na anjela a čerta.

Svätý Mikuláš je postavičkou opradenou legendami. Traduje sa o ňom, že sa narodil okolo roku 280 – 286 v Patare. Ako devätnásťročný bol svojím strýkom, biskupom Mikulášom vysvätený za kňaza a stal sa predstaveným kláštora Sion v blízkosti Myry. Počas prenasledovania kresťanov okolo roku 310 bol zajatý a týraný. Po rodičoch zdedil veľké bohatstvo, ktoré rozdeľoval medzi chudobných. Bol patrónom pastierov, rybárov, študentov, námorníkov, väzňov, spisovateľov, bol ochranca…

Pomáhal ľuďom a obdarúval ich. Často večer prechádzal ulicami a pozoroval ľudí za oknami. Keď videl chudobnú rodinu s deťmi, ktorým nevedeli dať rodičia nič na večeru, do obloku im vložil jedlo, hračky a pár mincí. Nikto nikdy nevedel, kto je tým dobrým človekom. Od tých čias mu bol venovaný 6. december, pretože vraj zomrel 6. decembra.

 

AK K VÁM ZAVÍTA MIKULÁŠ, PRIPRAVTE SI PRE NEHO KRÁTKU VERŠOVAČKU:
„Kde sa vzal, tu sa vzal, Mikuláš pod oknom stál,
v ruke veľkú paličku, na hlave mal čiapočku,
z bielych fúzov, teplý šál, tak na deti vykúkal.“

Ak si na Mikuláša odrežete konárik z jablone, čerešne alebo slivky a dáte ho do vázy, niečo si pri tom želajte. Ak konárik do štedrého dňa rozkvitne, želanie sa Vám splní 🙂 …

Potešte na Mikuláša Vašich blízkych niektorou z našich sladkých kytíc 🙂

cukrik cukrik2 raffaello

 

 

 

FOTOGALÉRIA K ČLÁNKU:

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.