ALOE VERA

11. júna 2013 v kategórii Zo sveta kvetov    Liečivé rastliny    Interiérové rastliny    Autor: Tina
  

Aloa pravá ( aloe vera ) je sukulentná rastlina z čeľade asfodelovité, ktorá rastie v subtropických a tropických oblastiach. Ale už si ju môžeme zakúpiť aj ako črepníkovú rastlinu a doma tak budeme mať živého zeleného liečiteľa 🙂 Jednou z hlavných účinných látok je polysacharid acemanán. Táto substancia pri vnútornom užití aktivuje imunitný systém, chráni bunky a pôsobí antibakteriálne, antivirálne a antimykoticky. Obsahuje vápnik, zinok, horčík, selén, aminokyseliny, vitamíny a taktiež obsahuje viac ako 300 rôznych liečivých látok. Preto je aloe obľúbené v medicíne, v liečiteľstve a svoju obľubu má aj v pestovaní doma.

Táto jedinečná rastlinka patrí do veľkej skupiny rastlín – sukulenty. Existuje cca 500 druhov aloe, ale len štyri z nich majú požadovanú výživovú hodnotu a dajú sa používať v liečiteľstve. Nutričnú hodnotu má len rôsolovitá hmota vnútri v liste. Listy sú krehké  a náchylné na zlomenie. Veľmi dôležitý je spôsob pestovania a spracovania hmoty listu. Rôsolovitá hmota listu vystavená pôsobeniu kyslíka ( viac ako  4 hodiny ) oxiduje a stáva sa bezcennou! Aloe sa musí teda stabilizovať. Stabilizácia je patentovaný proces za studena, ktorý zistí, že aloe vo forme nápoja, gélu, či pleťovej vody, ostane presne také, ako keby ste list aloe práve zrezali sami.

História aloe vera siaha do starých civilizácií, kde aloe dostalo pomenovanie „božský nápoj“ alebo „jeruzaínsky elixír“ ( 6000 ročné aloe )

PESTOVANIE

Aloe vera pestujeme v priepustnom piesčitom substráte, na dno nádoby nezabudneme dať drenážnu vrstvu, aby nám rastlina nestála vo vode a prebytočná voda mohla odtiecť. Pestujeme ju na slnečnom mieste ako všetky sukulenty a kaktusy. Na jar trochu pritienime, aby rastlina nemala šok po zime z priameho slnečného úpalu a nemala by mať prievan! Polievame ju opatrne až keď je substrát preschnutý, nezabúdajme, že je to sukulentná rastlina a keby sme ju veľa polievali, môžeme ju nenávratne poškodiť a odhnije nám. V zime ju môžeme zazimovať na chladnejšom mieste a polievame minimálne. Rastlina veľmi intenzívne rastie, preto musíme prispôsobiť veľkosť nádoby a presádzame najlepšie každý rok. Počas vegetácie prihnojujeme raz za 2-3 týždne najlepšie špeciálnymi hnojivami na kaktusy a sukulenty.

ROZMNOŽOVANIE

Rozmnožovanie aloe vera je podobne ako aj pestovanie jednoduché. Rozmnožovať môžeme semenami, ktoré vysievame na jar. Zasiate semená udržiavame pri teplote 22 stupňov v mierne vlhkom výsevnom substráte. Jednoduchšie ich však množíme odrezkami. Aloe a hlavne stromová aloe vyháňa veľké množstvo výhonkov, ktoré jednoducho odsádzame.  Ak sme oddelili výhonok a vzniká nám rana, túto necháme 1-2 dni zaschnúť, prípadne zasypeme dreveným uhlím a potom zasadíme. Takto osadená rastlina nám potom veľmi rýchlo rastie.

Aloe vera si môžete zakúpiť u nás na našich prevádzkach, veľmi radi Vám pomôžeme s výberom a poradíme.

aloe aloe_water

 

 

 

 

FOTOGALÉRIA K ČLÁNKU:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.