CHRYZANTÉMA – ZLATÁ KVETINA

29. augusta 2014 v kategórii Zo sveta kvetov    Starostlivosť o kvety    Sezónne kvety    Ročné obdobia    Autor: Tina
  

Ich názov má grécky pôvod a v preklade chryzantéma znamená zlatá kvetina 🙂

blogchrPochádza z Číny, kde ich ľudia poznali už dlhých 500 rokov pred naším letopočtom. Dodnes kvet so 16-timi lúčmi zdobí štátny znak aj cisársky trón. Do Európy sa priniesli až v 17.-18. storočí.

Chryzantém je nespočetne veľa druhov, farieb, ako sú chryzantémy rozvetvené, šamrok – jednohlavé, nízke, vysoké… No je ich skrátka veľaaaa 🙂 Majú okrem svojej dlhej trvácnosti svoje veľké kúzlo ako pestrá paleta druhov.

Do kytíc sa začali používať až po roku 1960, kde sa pýšili svojou krásou hlavne v smútočných kyticiach, až neskôr sa začali vo floristike používať aj do aranžmánov, gratulačných kytíc a dnes už aj do svadobných dekorácií…

blogchrz1V našom kvetinárstve ich máme po celý rok, stále v inom farebnom a druhovom prevedení, čomu sa tešia naši zákazníci 🙂 Niektorí si ich berú pre svoje potešenie len tak domov do vázy, kde pre svoju trvácnosť veľmi dlho vydržia.

Chryzantéma je jesenná rastlinka a delíme ich na:

–          Záhradné

–          Skleníkové

0307vecer_blogVonku začnú kvitnúť v septembri a v októbri. Majú veľmi typickú vôňu, preto si musia nájsť svojich nadšencov. V jesennom období si ich kupujeme pred domy, do záhrad, na terasy, aby nám skrášlili a svojimi farbami spríjemňovali každý deň.

Pokiaľ ide o rezané kvety , chryzantému Vám odporúčam zospodu nestrihať, ale zalamovať, vtedy sa jej rozštiepi stonka a kvetinka sa viac dostane k vode, a preto aj dlhšie vydrží. Vodu stačí meniť každý druhý deň.

Tak šup, šup k nám, chryzantémy Vás čakajú 🙂

Vybrať si môžete chryzantémy zakomponované v našich produktoch:

greenheart sladka vintage

 

 

 

 

FOTOGALÉRIA K ČLÁNKU:

 

2 odpovede na CHRYZANTÉMA – ZLATÁ KVETINA

  1. Vojta povedal:

    Prý volně rostou v Bolivii atd., ale to jsem u vás nečetl. U nás se ale prodávají ty vypěstované v Holandsku. Kolik u vás stojí jedna ŠAMROK ? Dnes jsem je kupoval v květinářství, tak jenom pro porovnání – až mi odepíšete, tak vám napíšu kolik jsem platil korun za 1 kus.
    Díky, mějte se !
    Vojta Hrala, Kolín

    • Vlado povedal:

      Dobrý deň, Šamrok s výškou 70 cm stojí u nás 3€. Článok bol zameraný všeobecne na chryzantémy 🙂 Galéria Kvetín

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.