GERBERA JAMESONII

27. augusta 2013 v kategórii Zo sveta kvetov    Starostlivosť o kvety    Exteriérové rastliny    Interiérové rastliny    Autor: Tina
  

Gerbera ako kvet, ktorý je hneď po ruži na prvých priečkach v obľube sa hodí na príležitosti ako sú narodeniny, alebo len tak pre potešenie. Deti dávajú vo veľkom tento kvet svojim učiteľom na začiatku a konci školského roka.

PÔVOD GERBERY A STAROSTLIVOSŤ O ŇU 🙂

Gerbera pochádza z juhu Afriky. Dnes sa pestuje veľmi široká škála druhov s plnými alebo jednoduchými kvetmi vo všetkých možných farbách. Niektoré odrody sa hodia aj na pestovanie v kvetináči. Vo svojej domovine rastie gerbera ako trvalka, ale v našom podnebnom pásme je to zväčša dvojročná rastlina. Ako črepníková kvetinka potrebuje priame svetlo, v čase kvitnutia jej prospieva teplota okolo 15 °C. V lete ju rosíme na listy. Kvitne od mája do augusta. Substrát musí byť stále vlhký, ale nie premokrený, lebo by nám rastlinka mohla odhniť. V čase vegetácie ju hnojíme každý deň. V zime ju umiestnime na svetlom mieste s teplotou okolo 10-12°C. Polievame raz za týždeň a nehnojíme ! Ak máme šťastie na podmienky a gerberke sa darí, môže vydržať aj niekoľko rokov, vtedy ju každé dva roky presádzame. Ak si ju chceme rozmnožiť, množíme ju vysievaním pri vysokej teplote pôdy, alebo delením.

Gerbera je podľa mňa kráľovnou 🙂 pastelových farieb. Má také krásne odtiene, ktoré nájdeme len u nej 🙂 Na začiatku kultúrneho pestovania stála gerbera pôvodom z juhoafrického Transvaalu anatali, v Európe ! pestovaná od roku 1887! Na prelome 19. a 20. Storočia sa začali objavovať prví kríženci ako gerbera jamesonii, gerbera viridifolia v anglickej botanickej záhrade v Cambridge !

NAJČASTEJŠIE CHOROBY TÝCHTO KRÁSNYCH RASTLINIEK SÚ:

1.)   Huby – phytophthora cryptogena,

2.)   Verticillium alboatrum ( spôsobujú vädnutie a následné hnednutie a odumieranie celej rastlinky ),

3.)  Ďalšou častou chorobou je napadnutie listov a kvetov plesňou šedou (botrytis cinerea), je to taký biely povlak na listoch a kvetoch, V týchto prípadoch treba použiť postrek s fungicídom.

ZO ŽIVOČÍŠNYCH ŠKODCOV IDE O:

1.)    napadnutie molicami ( malé biele mušky ),

2.)    vošky, načo je dobré použiť  lepiace doštičky a postrek proti týmto škodcom.

U nás v kvetinárstvach sa snažíme mať z gerber širokú paletu farieb a vždy mať v ponuke iné typy. Máme radi keď sú kytice pekné, farebné a potešia oko. A to, čo nás najviac teší, že vždy keď prídete, potešíte sa :), že práve tú alebo onakú gerberu ste ešte nikde nevideli. Tešíme sa z toho keď Vám môžeme ponúknuť gerberu, ktorá vo Vás vzbudí záujem, či už si vyberiete jednu ako malú pozornosť pre vašu milovanú osobu alebo pestrofarebnú kyticu!

 

Vybrať si môžete aj niektorú z týchto kytíc, kde sú použité gerbery 🙂

garden-flowers kytica-harmony svieza-hravost

 

 

 

 

FOTOGALÉRIA K ČLÁNKU:

Jedna odpoveď na GERBERA JAMESONII

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.