LIEČIVÉ BYLINKY ;)

7. októbra 2013 v kategórii Zo sveta kvetov    Starostlivosť o kvety    Sezónne kvety    Liečivé rastliny    Exteriérové rastliny    Autor: Tina
  

Základ vedeckejšieho poznania liečivých rastlín v Európe položili Gréci a Rimania. Medzi najznámejších patrí Anaxago, ktorý svoje lekárske znalosti usporiadal do určitého systému, a Aristoteles, ktorý položil základy pre veľkú väčšinu vedných odborov rozvíjaných v staroveku a stredoveku. 

HISTÓRIA

Človek už veľmi dávno zistil, že rastliny môžu slúžiť nielen ako ozdoba, potrava, ale mnohé sú vhodné na liečenie chorôb, zápalov a zasa iné, že zdraviu škodia a dokonca, že niektoré sú aj jedovaté.

Už starovekí Babylončania, Sumerovia a Asýrčania poznali celú kopu takýchto rastlín, ktoré liečia alebo škodia.

Známy Ebersov papyrus, pochádzajúci z roku 1500 pred n.l. obsahuje veľa, veľa receptov s liečivými rastlinami. Liečivé rastliny sa v dávnej minulosti pokladali za dar nadprirodzených bytostí. Vytvorili sa osobité kasty ľudí, ktorý mali hlbšie znalosti o účinku rastlín, ktoré v sprievode magických obradov terapeuticky využívali. Nazývali ich liečitelia, šarlatáni, bylinkári, čarodejnice…

Poznávanie rastlín veľmi výrazne a prudko napredovalo v moslimskej časti sveta. Chýrnymi arabskými lekármi podľa historických záznamov boli Mesue, Avucenna, Avenzoar a Beithar. Všetci využívali liečivé účinky rastlín a veľmi prispeli k ich kvalitným začiatkom. Rozširovaniu poznatkov o liečivých rastlinách veľmi urýchlil objav kníhtlače ! A tak sa mohli všetky poznatky zaznamenať pre x generácií. Začali sa vydávať ako knihy aj herbáre o liečivách rastlinách.

VZNIK FARMAKOLÓGIE

A práve tento krok bol krokom objavenia vednej disciplíny na rozhraní 18. a 19. storočia a tá vedná disciplína sa nazýva FARMAKOLÓGIA – čiže náuka o liečivách prírodného pôvodu. Takže pod názvom liečivé rastliny sa dnes chápu rastliny použiteľné alebo používané buď priamo na liečenie ľudí, zvierat alebo ako surovina na výrobu liečiv – liekov. Z európskych sa považuje za liečivé asi 1000 druhov. Ľudové liečiteľstvo používa asi 800 a oficiálna medicína asi 300 druhov.

U nás sa priemyselne spracúva asi 150 druhov a ich podiel na výrobe liekov je 30 – 45%. Vegetácia na Slovensku je nesmierne pestrá! Nemá obdobu v Európe. Asi iba balkánsky polostrov má bohatšie rastlinstvo.

NAŠE BYLINKY

Medzi naše bylinky – liečivé rastlinky patria napríklad:

–          Bazalka pravá ( ocimum basilicum )

–          Medovka lekárska ( melissa officinalis )

–          Púpava lekárska ( taraxacum officinalis )

–          Praslička roľná ( equisetum arvense )

–          Baza čierna ( sambucus nigra )

–          a veľa ďalších.

MÔJ TIP 😉

Doporučujem v prvom rade používať čerstvé rastliny až potom sušené. Keď má rastlina sezónu, vtedy sa ju snažíme využiť! Napríklad pre nás aj naše deti je veľmi chutný a zdravý sirup z bazy čiernej. No nie? 🙂

Čím dlhšie rastlinky skladujeme, tým viac strácajú svoje liečivé účinky. Dobu skladovania by som určila asi na 1 rok! Potom zásoby vyhoďte a nahraďte čerstvými. A pokiaľ si pripravujeme z bylín čaj, tak 1 dávku iba na jeden deň, lebo bylinkové čaje sa rýchlo kazia. Skladujte ich v chladničke a zohrejeme len časť na jedno vypitie. Všetky bylinky najlepšie účinkujú v slabej koncentrácii. Aj najnevinnejšie rastliny môžu v silnej koncentrácii vyvolať neželaný, nepríjemný účinok.

A nie na každý organizmus účinkujú bylinky rovnako. Čo niekomu pomôže, inému nemusí zabrať. Keď nezaberie jedna bylinka, treba vyskúšať takú s podobnými účinkami a nesiahať hneď po liekoch! To je taká malá úprimná rada odo mňa 🙂

PÁR PRÍKLADOV POUŽITIA BYLINIEK:

Bylinný zápar – pripravujeme vhodením daného množstva bylín do vody, privedieme do varu v neobitej smaltovanej alebo sklenenej nádobe okamžitým odstavením, prikrytím a lúhovaním cca 5 minút.

Bylinný čaj – je odvar. Bylinky sa vhodia na 2 minúty do vriacej vody a nechávajú sa 5 minút lúhovať.

Bylinný odvar – bylinky varíme vo vode a po zovretí vody sa nechá pár minút lúhovať.

Macerácia – znamená dlhšie vylúhovanie v predpísanej tekutine ( voda, lieh, alkohol … )

A potom poznáme masti, oleje, obklady… Takže spektrum využiteľnosti liečivých rastlín je viac než dosť. V tomto období nás začínajú navštevovať neduhy vo forme kašľa, teploty, únavy – vráťme sa spoločne s bylinkami k tradíciám a urobme niečo pre svoje telo !

FOTOGALÉRIA K ČLÁNKU:

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.