Tieto rastliny vás prirodzene zbavia komárov

28. augusta 2016 v kategórii Zo sveta kvetov    Sezónne kvety    Liečivé rastliny    Ročné obdobia    Autor: Martin
  

 

Čo v lete nepoteší ani najväčšieho milovníka tohto ročného obdobia? Keď sa zobudí s 10 štípancami na tele. Otravný hmyz nám často znepríjemňuje pekné letné večery a noci. Hlavne komáre vedia pokaziť radostné zážitky a spomienky.

Ľudia používajú rôzne krémy a spreje proti komárom. Chemická cesta však nie vždy pomôže. Vedeli ste, že tento hmyz môžete odpudiť aj rastlinami? Moc prírody sa ukazuje aj v boji proti komárom.

Ako to funguje? Komáre láka pach našej pokožky. Preto ho treba prekryť niečím omnoho aromatickejším. Existuje viacero rastlín, ktoré bežne pestujeme doma a ich vôňa nám neprekáža. Práve naopak, je pre nás príjemná. A dokáže udržať komáre v dostatočnej vzdialenosti.

Ktoré rastliny vás prirodzene zbavia otravného hmyzu? Vybrali sme 5 najúčinnejších.

  1. Bazalka

Špecifická vôňa bazalky nefunguje dokonale len pri dochucovaní rôznych jedál. Ak kvetináč s bazalkou položíte blízko okna, ktoré máte počas horúcej noci otvorené, spoľahlivo odpudí komáre aj muchy.

Bazalka

  1. Materina dúška

Aromatická materina dúška zbožňuje suché a slnečné prostredie. Stačí sa pohybovať v jej okolí a nalepí sa na vás vôňa, ktorú komáre vôbec neobľubujú.

Materina dúška

  1. Kocúrnik obyčajný

Máte doma mačku? Vypestujte si kocúrnika. Táto trvalka kvitne celé leto a efektívne odrádza dotieravý hmyz. Vôňa kvetu sa ľahko prenesie na mačky a keď sa so svojím domácim miláčikom pomaznáte, aróma neobíde ani vás. A komárom tak vystavíte stopku.

Kocúrnik

  1. Mäta

Proti komárom funguje aj akýkoľvek druh mäty. Jej výhodou je, že ju veľmi jednoducho vypestujete v kvetináči. Vôňa mäty odpudí hmyz a ešte vyššiu účinnosť dosiahnete, keď si pokožku potriete jej lístkami.

Mäta prieporná

  1. Medovka

Medovka prirodzene odpudzuje komáre svojou citrónovou arómou. Avšak pomáha aj vtedy, keď je už neskoro a vy ste nepredišli uhryznutiu. Odtrhnite za hrsť lístkov, podrvte ich a priložte na postihnuté miesta. Obmedzíte tým nepríjemné svrbenie.

Medovka

Ako bojujete proti komárom? Skúsili ste využiť vôňu rastlín namiesto repelentu? Podeľte sa o svoje skúsenosti v diskusii pod článkom.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.