Vianočné stromčeky – kde sa vzali a čo o vás prezradia?

20. decembra 2016 v kategórii Sezónne kvety    Ročné obdobia    Interiérové rastliny    Autor: Martin
  

 

Aj vy už cítite vôňu Vianoc? Na adventnom venci horia všetky štyri sviečky a Štedrý deň je za rohom. Niektorí pomaly finišujú s nákupom darčekov, iní zháňajú dobroty na štedrovečerný stôl.

Ako ste na tom s vianočným stromčekom? Máte prírodný alebo umelý? Zdobíte ho na poslednú chvíľu či pár dní vopred?

A viete, že tento symbol Vianoc o vás dokáže prezradiť zaujímavé veci? Záleží na tom, aký štýl zdobenia zvolíte.

Vianočná ozdoba

Jedlička svätého Bonifáca

Príbeh o vianočnom stromčeku súvisí so životom svätého Bonifáca, ktorého dodnes považujú za patróna Nemcov. Na prelome 7. a 8. storočia patril k známym misionárom. Svätý Bonifác podľa povesti v jednom z germánskych lesov v predvečer Vianoc vyťal veľký dub, ktorý bol symbolom utrpenia miestnych ľudí.

Na jeho mieste vyrástla krásna mladá jedlička. Svätý Bonifác ju označil za svätý strom mieru a nekonečného života. A pretože vrchol jedličky ukazoval na nebo, dedinčania si ho osvojili a ďalej uctievali. Ozdobili ho sviečkami a hviezdami.

Svätý Bonifác im vyrozprával príbeh o zázračnej betlehemskej noci. A odvtedy je stromček symbolom Vianoc, dobrej vôle a mieru na Zemi.

Jedličky v lese

Aký vianočný stromček sa vám páči najviac?

Prenesme sa do súčasnosti a pozrime sa na najkrajšie momenty Vianoc. Na čo sa najviac tešíme? Na rodinnú pohodu a rozbaľovanie darčekov? Určite áno. Ale milujeme aj zdobenie vianočného stromčeka. Vieme, že vtedy je Štedrý večer už naozaj blízko.

Ale výber stromčeka a dekorácií o nás všeličo prezradí!

Páči sa vám perfektne symetrický vianočný stromček? Pravdepodobne ste puntičkári aj v bežnom živote. Stromček vyberáte dlho, veľa porovnávate a vaše konečné rozhodnutie je veľmi precízne. Váš stromček musí byť rovnomerný a každý ornament umiestnite tak, aby zvýraznil dokonalú rovnováhu.

Dokonale symetrický vianočný stromček

Ak máte doma výrazne farebný vianočný stromček, rovnako pestrý je zrejme aj váš život. Vynikáte v dave. Baví vás prekračovať všedné hranice a výstrednosť vám nie je cudzia.

Farebný vianočný stromček

Používate pri zdobení stromčeka všetky možné dekorácie? Detské ozdoby, svetielka, girlandy, pozlátka. Ste na váš stromček citovo naviazaní a Vianoce vnímate emocionálne. Estetická hodnota pre vás nie je taká dôležitá.

Vianočný stromček s rôznymi ozdobami

Kombinujete hlavne bielu, striebornú a zlatú farbu? Potom je zima vaše obľúbené ročné obdobie. A neviete sa vynadívať, keď vonku napadá snehová pokrývka. Pohľad na zasneženú krajinu je pre vás magický. A túžbu po bielych Vianociach prenášate aj na váš vianočný stromček.

Vianočný stromček bielo-strieborno-zlatý

Kupujete a zdobíte každý rok čerstvú jedličku? Tradícia je vaše druhé meno. Na umelý stromček ani nepomyslíte. Zbožňujete tú nádhernú vôňu lesa a radi si pripomínate detstvo. A neprekáža vám ani ten neporiadok, ktorý ostane po živom stromčeku.

Vianočný stromček živá jedlička

Sedia na vás vlastnosti, ktoré súvisia s typmi vianočných stromčekov? Potešíte nás, keď sa priznáte v komentároch pod článkom. 🙂

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.