Dá sa niečo také niečo vôbec zhodnotiť ? Každý má predsa svoj jazýček inak nastavený a vyhovuje mu chuť či už výraznejšia, alebo slabšia, sladšia… atď.
Skúsme však na to nazrieť aspoň trošku hlbšie a postupne, čo taký známy Merlot ? Symbol bohatosti ? Alebo najnudnejšia odroda? Rozhodne jedna z tých najpopulárnejších. Názov Merlot je odvodený od francúzskeho slova „merle“, čiže drozd a pravdepodobne poukazuje na tmavú farbu hrozna. Merlot je kráľom Pravého brehu v Bordeaux, predovšetkým v Pomerol a St.-Émilion (s Cabernet Franc). Tam nájdete azda najslávnejšie, ale určite kvázi-najdrahšie víno na svete: Chateau Pétrus. Vyrába sa vo veľmi obmedzených množstvách a jej cena sa pohybuje na úrovni niekoľkých tisíc Eur za jedinú fľašu. Okrem Pomerolu tvorí Merlot dôležitú súčasť tradičných blendov z ďalších sub-regiónov Bordeaux. V závislosti od konkrétneho sub-regiónu, ako aj tradícií konkrétnych chateau sa môže podiel Merlotu pohybovať od úplne zanedbateľných čísiel až po 20 percent. Mimochodom na podiel jednotlivých odrôd sa môže meniť aj z roka na rok, podľa počasia – v horších rokoch sa väčšinou pridáva viac Merlotu, ktorý dozrieva skôr ako Cabernet Sauvignon, ale nie je to zlaté a neporušiteľné pravidlo.
MERLOT VO SVETE
FRANCÚZSKO
Vo všeobecnosti treba povedať, že táto odroda má veľmi dôležité miesto vo Francúzsku, teda nie len v Bordeaux. Merlot je najpopulárnejšou odrodou na celofrancúzskej úrovni, s približne 12 percentným podielom na celkovej ploche francúzskych vinohradov. Rozšírený je popri Bordeaux a Aquitánie najmä na juhu krajiny, v Languedoc. Francúzsko je zároveň najväčším pestovateľom tejto odrody na ploche viac ako 115 tisíc hektárov, čo je takmer 50 percent globálnej plochy Merlotu.
TALIANSKO
V Taliansku sa Merlot vo veľkom využíva v blendoch s lokálnou Sangoviese. Vína z Merlotu nájdete v podstate takmer v každom regióne, od Friuli až po Sicíliu. Nekorunovaným kráľom talianskych Merlotov je Masseto od Ornellaia z Toskánska. Popri francúzskych super-Merlotoch toto je azda jediný kultový Merlot na svete.
USA
Ako hovoríme o mimoeurópskych regiónoch, môžeme nájsť mnoho paralelných osudov Merlotu a Kabernetu, najmä čo sa týka globálneho rozšírenia. Spoločným prvkom je aj to, že z mimoeurópskych regiónov sa najviac udomácnili v Kalifornii, kde Merlot nájdete na ploche takmer 19 tisíc hektárov. Hoci pred viac ako desaťročím spôsobil film Sideways menší prepad popularity, Merlot krízu rýchlo prekonal. Veľmi zaujímavé odrodové vína vyrábajú kalifornské vinárstva Shafer, Duckhorn, Matanzas Creek. V poslednom období sa zaujímavé Merloty objavili aj v štáte Washington, na sever od Kalifornie.
CHILE
Chile: táto krajina, podobne ako v prípade Kabernetu, je zdrojom pomerne lacných ale spoľahlivých vín aj z Merlotu. S plochou viac ako 13 tisíc hektárov je aj globálne dôležitým hráčom na trhu s Merlotom. V cenovej kategórii od 10 do 20 Eur už nájdete pomerne veľa dobrých vín, ktoré hoci nepatria medzi najlepšie vína sveta a dá sa povedať, že sú často „uniformné“, predstavujú „budget“ alternatívu voči európskym Merlotom. K najlepším vinárstvam patria Casa Lapostole, Montes a Errázuriz.
Popri týchto krajinách však Merlot prakticky nájdete takmer všade, kde sa kvalitné víno vyrába, vrátane Austrálie, Argentíny a Južnej Afriky. Nie sú však ničím výnimočné – predovšetkým v porovnaní s Európou – a najmä nikde netvoria dôležitú súčasť miestnej vinárskej identity.
„Najlepšie vína sveta“ medzinárodné odrody: Tramín, Chardonnay, Rizling, Shiraz/Syrah, Sauvignon Blanc, Pinot Noir, Cabernet Sauvignon… alebo čo tak Frankovka, Veltlín, Vlašák, Svätovavrinecké ? .. sú klasické regionálne, stredoeurópske odrody a sú rovnako dôležité v Rakúsku, Maďarsku alebo na Morave ako na Slovensku.
Devín. Vznikol krížením Tramínu a Veltlínskeho červenobieleho. Je prvým novošľachtencom, ktorý môže niesť prívlastok „slovenský“, zaregistrovaný bol v roku 1997. Je výsledkom úspešnej spolupráce Doroty Pospíšilovej a Ondreja Korpása. Jeden z mojich obľúbencov medzi slovenskými odrodami – víno vyrobené z Devína je aromatické s bohatou vôňou, nezaprie svojich predkov, predovšetkým Tramín… Podľa môjho názoru sa hodí na výrobu ľahších aromatických vín so miernym zvyškovým cukrom, musí však byť vybalansovaný peknou aciditou.
Milia. Vznikla krížením odrôd Tramín červený a Muller Thurgau, zaregistrovaná bola v roku 2002. Má muškátové-aromatické charakteristiky, opäť v kombinácii so zvyškovým cukrom prináša zaujímavé experimenty. Opäť však pozor na potrebnú aciditu.
Noria. Kríženec dvoch klasických bielych odrôd, Rizlingu rýnskeho a Sémillonu, ktorý je dôležitým elementom sladkých pokladov v Sauternes. Priznám sa, nie veľmi poznám vína z tejto odrody, snáď sa raz stretneme so zaujímavými vínami aj z tejto odrody. Ak máte tip, napíšte…
Dunaj. Kríženec Oporto a Muscatu Bouchet, ktoré potom boli krížené so Svätovavrineckým. Dunaj bol zaregistrovaný v roku 1997. Je to veľmi zaujímavá odroda, dáva plné, ovocné, južanské vína. Výborne sa hodí v kombinácii s barikovými sudmi. Ak sa dobre pamätám, na Slovensku disponuje najväčšou plochou Elesko.
Hron. Zaregistrovaná v roku 2004. Výrazné ovocné chute, pekné výsledky dosahuje v kombinácii s „drevom“.
Po tomto všeobecnejšom opise by som rada prešla k charakteristike konkrétnych vín. Keďže sa nedá opísať v rámci jedného článku všetko, vybrala som vinárov a vinárstva s odlišným štýlom, aj čisté odrodové vína, ale aj blendy.
Elesko – Veterlín cuvée s Alibernetom, Merlotom a barikovaný Dunaj. Vo vôni káva a cherry-čokoláda, pekná, komplexná. Arómy sú čisté, jemné a elegantné, slovenský štýl kombinovaný eleganciou z Bordeaux. Ten barikovaný Dunaj nie je na zahodenie ani ako odrodové víno. Šťava, džús, trošku surový. Strúhaná čokoláda s vysokým obsahom kakaa, samotná horká čokoláda a nedominantná vanilka.
Chateau Modra vyrába zaujímavé vína zo slovenských a moravských odrôd (Dunaj, Hron, Neronet). Dunaj, bobuľový výber, prezentuje intenzívnu vôňu červených kôstkových ovocí, cédrového dreva; je to husté, koncentrované víno, typický slovenský štýl je kombinovaný južanskou horkosťou a prezretými ovociami, zaujímavé terciálne arómy; robustné víno.
A aby sme nevynechali ani biele odrody nech je tu Devín od Žitavských viníc. Sladký Devín 27 sa vyznačuje koncentráciou, bohatými arómami exotických ovocí, peknou rovnováhou a aciditou.
Je tu ešte jedna odroda, ktorá síce vznikla na Ukrajine, avšak nikde si nevybudovala také silné postavenie ako u nás. Je to Alibernet, kríženec Cabernetu Sauvignon a Alicante Bouchet. Alibernet bol u nás zaregistrovaný v roku 1975. Má veľmi intenzívnu a hlbokú-tmavú farbu, väčšinou sa používala na dodanie intenzívnejšej farby v rámci cuvée. Naši vinári však začali vyrábať aj odrodovo čisté Alibernety, ktoré sa vyznačujú intenzívnymi ovocnými arómami, animalitou a tanínmi. Barikové sudy týmto vínam určite prospievajú. Za zmienku určite stoje Alibernety od vinárstva Vinkova, od Karpatskej perly, zo Strekova, Eleska a pod.
Veľmi populárne sú aj moravské odrody – čiže tie ktoré boli vyšľachtené na Morave – ako napríklad Pálava, Aurelius alebo Neronet, ale aj ďalšie…
Na zdravie 🙂
Zdroj: http://www.vinovino.sk
Potešte niekoho darčekovým setom z našej ponuky: