10 tipov ako sa starať o sukulenty

12. júla 2017 v kategórii Zo sveta kvetov    Starostlivosť o kvety    Črepníkové kvety    Ročné obdobia    Exteriérové rastliny    Interiérové rastliny    Autor: Martin
  

Ktorého milovníka kvetov by nebavilo pestovanie sukulentov? Sú rozkošné, skrášlia každý priestor, netreba sa o ne príliš starať. A vyzerajú veľmi pekne. Sú ideálne ako dekorácia.

Aj keď si sukulenty nepotrpia na prehnanú údržbu, treba sa o ne postarať. Stačí dodržať pár základných vecí a porastú vám do krásy. Presne ako si prajete.

Pozrite sa na našich 10 tipov, aby vám sukulenty prinášali len radosť.

Sukulenty

  1. Nechajte ich dýchať

Väčšina sukulentov pochádza z teplých podmienok. Sú zvyknuté na suchú klímu. Prirodzená cirkulácia vzduchu je preto pri ich pestovaní nevyhnutná. Najviac sa im bude dariť vonku.

Avšak pestovanie v interiéri nemusíte hneď zavrhnúť. Zaistite sukulentom dobré prúdenie vzduchu a vyrastú aj vnútri.

  1. Dbajte na dostatok slnečných lúčov

Nabije vás ranné slnko pozitívnou energiou? Spomeňte si na svoje sukulenty. Dostatok slnečného svetla je pre ne veľmi dôležitý. Môžete ich umiestniť na okno alebo balkón. Postarajte sa o to, aby ich slnečné lúče vždy našli.

  1. Zabezpečte im aj tieň

Nie, nepomýlili sme sa. Ani si neprotirečíme s predošlým bodom. Sukulenty potrebujú veľa svetla, ale ocenia aj ochranu pred slnkom. Hlavne vtedy, keď sú ešte malé. Alebo keď teplota vonku vystúpi nad 30° C. Niektorým odrodám hrozí pri intenzívnom slnečnom žiarení spálenie.

Aranžmán zo sukulentov

  1. Bez vody neprežijú

Nenechajte sukulenty bez vody. Zalejte ich a počkajte pár dní, kým zemina úplne vyschne. Potom znovu doplňte vodu. Menšie kvetináče stačí zaliať raz týždenne. Väčšie každé dva týždne.

  1. Pozor na prelievanie!

Prelievaním sukulety dokonale zničíte. Jednoducho vám zhnijú. Tieto rastliny zadržiavajú vodu v listoch, stonkách a koreňoch. Preto jej nepotrebujú až tak veľa. Ako sa vyhnete preliatiu? Držte sa tipu číslo 4. Zalievajte, až keď pôda úplne vyschne.

  1. Mráz je veľký nepriateľ

Väčšina sukulentov neznesie mráz. Pestujete ich vonku? Pred príchodom chladného počasia musia ostať suché. Nie mokré. Alebo ich majte v kvetináčoch, ktoré ľahko prenesiete dovnútra. Pokles teploty pod bod mrazu ich môže zahubiť.

Pestovanie sukulentov

  1. Začnite s vhodnou pôdou

Nepodceňujte výber zeminy. Zistite, ktorý pôdny typ alebo mix sa hodí práve pre váš sukulent.

  1. Nezabudnite na odvodnenie

Už sme naznačili, že korene sukulentov neznesú prebytočnú vodu. Kvetináče bez odvodnenia ich príliš nepotešia.

  1. Doprajte im dávku výživy

Použite vyvážené organické hnojivo. Ideálne na začiatku vegetačného obdobia sukulentu. Doplnenie výživy raz ročne úplne postačí.

Presádzanie sukulentov

  1. Pospájajte podobné sukulenty

Niektoré druhy sukulentov majú podobné potreby. Urobíte dobre, keď ich pospájate do jedného aranžmánu. Musíte však dodržať všetky predchádzajúce tipy. Okrem toho, že sa rastlinám bude spolu výborne dariť, budú vyzerať aj estetickejšie.

Darí sa vám v pestovaní sukulentov? Podeľte sa o vlastné tipy v diskusii pod článkom. 🙂

Prípadne si môžete vybrať z našej ponuky na www.galeriakvetin.sk alebo nižšie:

 

 

 

 

2 odpovede na 10 tipov ako sa starať o sukulenty

  1. sonya povedal:

    zdravim, mam doma tucnolisty. napriek minimalnej zalievke mi zhodili listy. neviem co to znamena, ci mali vela alebo malo vody.
    mozno budete vediet poradit kde sa stala chyba. dakujem

    • Vlado povedal:

      Dobrý deň prajeme, niekedy rastlina môže dostať šok a opadať, resp. aj úplne odísť. je to sukulent, veľmi málo vody, keď máte nejakú chladnejšiu miestnosť na prezimovanie, tak ho postaviť tam, v lete môže stáť vonku. Najvhodnejšia zemina je zmes piesku, drobného štrku a kvalitná zemina, prípadne priamo hlina pre kaktusy a sukulenty. Pokiaľ si myslíte, že polievanie neviete odhadnúť, rastlina Vám sama dá najavo, že už jej voda chýba. Listy sa scvrknú a bude čerpať vodu z listov, nakoľko tá je v nich obsiahnutá najviac. Veríme, že sme pomohli 🙂 Galéria Kvetín

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.