Monstera Deliciosa

7. februára 2023 v kategórii Črepníkové kvety    Autor: Tina
  
Profil rastliny: Monstera deliciosa

Monstera deliciosa je bežne známa ako filodendron s delenými listami alebo rastlina švajčiarskeho syra. Táto kvitnúca tropická rastlina pochádzajúca z južného Mexika rastie vo voľnej prírode v častiach Ázie, Austrálie, Kostariky, Guatemaly a dokonca aj na Floride. Populárna izbová rastlina takmer všade inde, jej ikonické listy sú vytlačené na všetkom od oblečenia po riad, šperky, pohľadnice a všetky druhy domácich dekorácií. Sledovanie vytvárania nových listov rôznych tvarov, vzorov a veľkostí je veľmi zábavné a robí z M. deliciosa obzvlášť užitočnú rastlinu na pestovanie.

Svetlo
Najväčší úspech sme zaznamenali s M. deliciosa v jasnom, ale nepriamom svetle. Príliš veľa priameho svetla môže listy vädnúť alebo dokonca spáliť. Veľmi dobre reagujú na pohyb vonku počas teplejších mesiacov. Len sa uistite, že sa vyhnite priamemu slnku, najmä u mladších rastlín.

Zalievacie médium
 Monstera bude rásť v mnohých rôznych typoch pôdy, ale zistil som, že najlepšie funguje robustná/voľná kombinácia z polovice dobre odvodnenej kvetináčovej zmesi a z polovice orchideovej zmesi (kôra, perlit, drevené uhlie). To mi umožňuje zalievať častejšie, udržiavajúc médium vlhké, ale nikdy nie mokré. Výsadba v bežnej kvetináčovej zmesi, ako je Miracle Gro, je tiež v poriadku, aj keď môže byť zalievanie trochu zložitejšie.

Voda
To sa bude značne líšiť v závislosti od vašich vnútorných podmienok a použitého zalievacieho média. Ako už bolo spomenuté vyššie, Monstera rada zostáva vlhká, ale nie premočená. Chcete, aby rastlina používala vodu, ktorú jej dávate, medzi zalievaním. V žiadnom prípade sa nepokúšajte použiť črepník bez drenáže. Vo voľnej pôde, ako som opísal vyššie, možno zistíte, že budete musieť zalievať dvakrát týždenne, aby ste udržali ideálnu vlhkosť. Ak je tá vaša v obyčajnej zalievacej zmesi, bude potrebovať oveľa menej. Ak si nie ste istí, či vaša rastlina potrebuje vodu, vždy je lepšie nechať pôdu vyschnúť a až potom pridať ďalšiu. Monstera vám určite ukáže známky toho, že je smädná – ale nenechajte ju príliš dlho suchú.

Ůdržba
Počas jari a leta môžete pravidelne polievať. Kvapalné hnojivo sa najlepšie absorbuje vďaka ich epifytickým koreňom. Okrem toho sa nezdajú byť príliš vyberaví. Mal by stačiť akýkoľvek druh univerzálneho rastlinného krmiva alebo čokoľvek, čo sa predáva pre izbové rastliny.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.