7 kvetov do spálne, s ktorými sa vám bude lepšie spať

8. februára 2016 v kategórii Zo sveta kvetov    Črepníkové kvety    Ročné obdobia    Interiérové rastliny    Autor: Martin
  

 

Máte občas nepokojný spánok? Problémy s nespavosťou trápia čoraz viac ľudí. Kvalita spánku má veľký vplyv na naše zdravie a pohodu. Nedostatok spania nemusíte riešiť tabletkami. Pomôže vám matka príroda.

Niektoré izbové kvety pôsobia upokojujúco. Vyzbrojte sa nimi proti nespavosti. Zaobstarajte si ich do spálne a ráno budete vstávať plní energie. Bude sa vám lepšie dýchať, vaša spálňa ožije a na bezsenné noci si už ani nespomeniete.

  1. Aloe vera: usilovne tvorí kyslík

Máte už dosť nočného prehadzovania sa? Aloe vera je izbová rastlina, ktorú si povinne zadovážte do spálne. NASA vytvorila zoznam kvetov, ktoré najviac zlepšujú kvalitu vzduchu. Aloe vera tam nechýba a nechýba ani v našej ponuke Aloe Vera

Tento izbový kvet umiestnite na okno, pretože potrebuje veľa slnečného svetla. Napriek tomu produkuje kyslík aj v noci, čo sa pozitívne odrazí na vašom spánku. Aloe vera stačí zalievať len občas. Investícia do tejto rastliny sa vám určite vyplatí.

7 kvetov do spálne, s ktorými sa vám bude lepšie spať

  1. Gardénia: pomocník s nádhernou vôňou

Interiér spálne si skrášlite aj kvetmi gardénie, ktorú nájdete aj v našej ponuke Vôňa Gardénie Gardénia je obľúbená vďaka svojim zeleným listom a prenikavej vôni, ktorá pôvabne osvieži každú miestnosť. Táto izbová rastlina podporuje zdravý spánok bez nepriaznivých vplyvov a zmierňuje pocit úzkosti.

Chcete, aby vám gardénia pomohla lepšie spať? Musíte sa o ňu príkladne starať. Hlavne ju nevystavujte priamemu slnku. Gardénia patrí ku kvetom, ktoré si vyžadujú viac pozornosti. Ale ak splníte jej náročné požiadavky, štedro vás odmení.

7 kvetov do spálne, s ktorými sa vám bude lepšie spať

  1. Brečtan popínavý: poctivo čistí vzduch

NASA zaradila na spomínaný zoznam rastlín aj brečtan popínavý. Máte v noci problémy s dýchaním alebo trpíte astmou? V tom prípade si brečtan zamilujete. Dokáže výrazne prečistiť vzduch a odstraňuje vzdušné plesne.

Brečtan popínavý si nežiada veľa slnečného žiarenia. Avšak dajte si záležať, aby bol mimo dosahu detí a domácich zvierat.

7 kvetov do spálne, s ktorými sa vám bude lepšie spať

  1. Jazmín: v noci spať a cez deň bdieť

Jazmín upokojuje telo i myseľ. Kvalitu spánku zlepšuje aj tým, že potláča úzkosť. Navyše, tento izbový kvet podporuje bdelosť a produktivitu počas dňa. S jazmínom v spálni bude zvuk ranného budíka oveľa príjemnejší.

Kvety jazmínu sa typicky pestujú v exteriéri, ale tento voňavý kvet môžete mať aj doma v kvetináči. Potrebuje len dostatok denného svetla.

7 kvetov do spálne, s ktorými sa vám bude lepšie spať

  1. Svokrin jazyk: stará sa o dokonalé dýchanie

Názov tejto izbovej rastliny neznie prívetivo, však? Blahodarný vplyv svokrinho jazyka na kvalitu spánku však nemôžeme poprieť. Aj vďaka týmto overeným účinkom patrí k najobľúbenejším doplnkom v spálňach.

Svokrin jazyk ozdravuje vzduch v byte neustálou produkciou kyslíka. Dostatok kyslíka uvoľňuje aj v noci. Zároveň z ovzdušia odoberá nepotrebný oxid uhličitý, čím výrazne zlepšuje naše dýchanie.

7 kvetov do spálne, s ktorými sa vám bude lepšie spať

  1. Zelenec chochlatý: odstraňuje vzdušné nečistoty

Zelenec je takisto dobrou pomôckou do spálne. Jeho špecialitou je čistenie vzduchu od nečistôt. Zelenec chochlatý likviduje zdraviu nebezpečný formaldehyd, ktorý sa do vzduchu dostáva bežne v každej domácnosti.

Okrem toho udržiava kyslík v miestnosti a absorbuje rôzne pachy či výpary. Kvalita vzduchu s ním rastie prudko hore.

7 kvetov do spálne, s ktorými sa vám bude lepšie spať

  1. Levanduľa: upokojuje telo aj myseľ

Máte doma bábätko a často ho neviete utíšiť? Pomôžu vám kvety levandule. Levanduľa je známa svojou úžasnou vôňou, no má aj upokojujúce účinky. Znižuje stres a úzkosť a zlepšuje spánok všetkým vekovým kategóriám. Preto vôňa levandule inšpirovala aj výrobcu sviečok Yankee Candle, napr. sampler French Lavender

Levanduľa spomaľuje srdcovú frekvenciu a tlmí pohyb očí. Dosiahnete s ňou hlbší spánok. Na otravné prehadzovanie sa a zdĺhavé zaspávanie rovno zabudnite.

7 kvetov do spálne, s ktorými sa vám bude lepšie spať

Vybrali ste si? Ktoré izbové kvety vám zlepšujú kvalitu spánku? Napíšte nám do diskusie pod článkom.

2 odpovede na 7 kvetov do spálne, s ktorými sa vám bude lepšie spať

  1. jana vaskova povedal:

    mám rada levanduľu,bola som v záhradkarstve,kde mi ale povedali,že v byte mi kvet neprežije a mali pravdu…takže ako na to,aby mi levanduľa zvládla bytove podmienky?alebo je levanduľa záhradna a levanduľa bytova?
    dakujem za poradenie…

    • Vlado povedal:

      Dobrý deň prajeme, levanduli vyhovuje exteriér najmä v lete, pretože tam má dostatok tepla a svetla. Ak ju chcete pestovať v kvetináči, vyberte taký, ktorý bude priamo úmerný jej veľkosti, keď vyrastie. Niektoré dospelé rastliny majú priemer aj 70 – 100 centimetrov. Ak je zasadená v črepníku, potrebuje viac vody ako keby bola sadená priamo v pôde. Pri dlhšom období sucha však polievajte aj levanduľu v záhrade. Polejte ju aj vtedy, ak máte pocit, že začína vädnúť. V dome či byte jej zabezpečte dostatok svetla a tepla. V zime ju nevnášajte do vykúreného domu. V teple by sa opäť prebudila, no nedostatok svetla by jej mohol ublížiť. Ak vonku nemrzne, rastlinu pripravenú na zazimovanie môžete občas poliať. Galéria Kvetín 🙂

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.