Hortenzia

28. apríla 2019 v kategórii Zo sveta kvetov    Starostlivosť o kvety    Črepníkové kvety    Sezónne kvety    Ročné obdobia    Exteriérové rastliny    Interiérové rastliny    Autor: Tina
  

V tomto blogu si povieme niečo o hortenziách, konkrétne hortenzia kalinolistá, lat. hydrangea macrophylla, ktorá je najčastejšie predávaná a ponúkaná na našom trhu. Latinské meno hydrangea znamená veľa vody. Poetickejší pôvod mena hortenzia je, že sa tak volala priateľka francúzskeho botanika Philberta Commersona, ktorý túto rastlinu ako prvý odborne popísal.

Bolo obdobie, keď sa hortenzie dlhé roky považovali za staromódne zaprášené kvetiny, ktoré sa hodia akurát tak na Boží hrob a Deň matiek. Dnes zažívajú svoju renesanciu v oknách, v záhradách, dokonca aj vo váze.

Domovom hortenzie je Ázia. Roku 1789 boli dovezené prvé rastliny z Japonska do Anglicka. Kým zdomácneli na pevnine, prešlo ešte 100 rokov. Okrem známych izbových hortenzií existujú aj mrazuvzdorné krovité záhradné hortenzie napr. biela hortenzia s kvetmi pripomínajúcimi snehové gule, zamatová hortenzia s mäkkými listami alebo hortenzia metlinatá pripomínajúca orgován. Na skrášlenie stien domova a pergol je určená hortenzia popínavá, ktorá dorastá až do osemmetrovej výšky.

Guľovité súkvetia sú zložené zo zdanlivých kvetov, ale sú to vlastne kališné lístky, ktoré lákajú hmyz. Pravé kvety, omnoho menšie a nenápadnejšie sú uprostred okolíka.

Niekoľko tipov:

Hortenziu kalinolistú môžete brať ako sezónnu kvetinu a po odkvitnutí ju môžete zlikvidovať. Ale ak sa o ňu budete dobre starať aj v zimnom období, môžete mať z nej radosť aj na budúci rok. Samozrejme v prípade záhradných hortenzií ide o trvalky.

Farba kvetov:

Hortenzia je rastlinný chameleón 🙂 Kúpite ružovo kvitnúcu rastlinu a v kyslom prostredí vám rozkvitne namodro. U bielych hortenzií takáto zmena nenastane. Recept na dosiahnutie modrej farby je nasledovný. V drogérii si kúpite liadok (kamenec) hlinitoamonný. Pri presádzaní ho primiešajte do substrátu a to na jeden liter zeminy 10 gramov liadku. Keď rastlina začne klíčiť, zalievajte ju dva razy do týždňa dvojpercentným roztokom kamenca. Nie všetky hortenzie ale reagujú na kyslú zem takýmto spôsobom. Najviac viditeľnú zmenu farby dosiahnete u svetločervenej odrody „Buketfrose“.

 

Umiestnenie:

Rastlina má stať na svetlom a chladnom mieste, na východnom alebo západnom okne. Na terase a v záhrade potrebuje chránené, mierne zatienené stanovište. Cez leto môže byť hortenzia aj vonku. Prv než príde nočný mráz, preneste ju do bytu, nie však na teplé miesto, skôr na chladné miesto.

Polievanie:

Počas kvitnutia hortenziu výdatne zalievajte, ale iba mäkkou vodou. Pri vysokých teplotách ju treba aj rosiť. V zime zalievajte úsporne, ale rastlina nesmie nikdy vyschnúť. Príliš málo vody môže spôsobiť, že listy sú zvädnuté, hnedé a skrútené.

Aby rastlina kvitla veľa rokov, treba ju zostrihávať. Odkvitnuté výhonky zostrihajte na polovicu, slabé výhonky môžete odrezať. V prípade, že chcete, aby rastliny boli husté a krovité, treba im niekoľko krát odštipnúť konce výhonkov.  Pozor! V júli už rastlinu nezostrihávajte, pretože na koncoch výhonkov sa tvoria puky kvetov nasledujúceho roka.

Veríme, že Vás náš článok zaujal. Samozrejme počas sezóny máme v ponuke aj kytice z týchto nádherných kvetov na http://www.galeriakvetin.sk:

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.