Iskerníky alebo jarné ruže – vypestujte si ich z hľuzí!

5. mája 2019 v kategórii Starostlivosť o kvety    Črepníkové kvety    Sezónne kvety    Exteriérové rastliny    Autor: Alžbetka
  

     Potrebujú dostatočnú ochranu pred chladnými teplotami, ale ak sa o nich starostlivo staráme, budú produkovať hojno sviežich textúrnych kvetov  až do neskorej polovici jari.

V oblastiach s miernymi zimnými teplotami  môžeme  iskerníky zasadiť na jeseň a nechať ich prezimovať  vonku s minimálnou ochranou, napríklad prekryté mrazuvzdornou tkaninou. V chladnejších oblastiach, kde sa dlhodobé teploty pohybujú hlboko pod bodom mrazu (u nás), je potrebné ich nechať prezimovať v interiéri a vysadiť ich von neskôr a to až na konci zimy. Rastliny sa môžu presunúť von vtedy, kedy už nehrozia hlboké mrazy – zvyčajne asi mesiac pred posledným jarným mrazom.

Hľuzy majú zvláštny podlhovastý tvar – avšak tieto podivne vyzerajúce tvory budú skutočne produkovať množstvo krásnych, rozcuchaných kvetov! Pred výsadbou ich je potrebné namočiť po dobu 3-4 hodín do vody o izbovej teplote. Ak hľuzy namočíme, často pozorujeme zdvojnásobenie ich veľkosti. Po namočení môžu byť hľuzy zasiate priamo do zeme. Naplňte kvetináč  s plochým dnom do polovice vlhkou pôdou. Pôda musí byť veľmi dobre odvodnená a ľahká. Keramické kvetináče musia mať drenážne otvory. Rozprestrite nasiaknuté hľuzy do pôdy a prikryte ich zeminou, aby boli úplne zakryté. Nechajte kvetináč s výsadbou na chladnom mieste (4 – 10 ° C). Nezabudnite však, každých pár dní výsadbu skontrolovať a uistite sa, že je pôda vlhká. Pozor si treba dávať na hľuzy, ktoré vykazujú známky hniloby alebo plesne, aby sa tá nešírila na ďalšie zdravé hľuzy, pretože tieto rastliny sú veľmi náchylné k hnilobe hľúz. Počas tejto doby, hľuzy napučia na dvojnásobok ich pôvodnej veľkosti a vyvinú malé biele korienky, ktoré pripomínajú vlasy. Hneď ako sú tieto korene asi  0,3 – 1 cm dlhé (vytiahnite ich na kontrolu), ich sadíme do zeme 5 – 7,5 cm hlboko. Iskerníky normálne začínajú kvitnúť asi 90 dní po výsadbe. Na jeseň vysadené korene kvitnú skoro na jar a pokračujú ešte šesť až sedem týždňov. Neskoro posadené v zime, budú kvitnúť v polovici jari a pokračovať ešte štyri až šesť týždňov.

Pri presádzaní do exteriéru si vyberte mierne vyvýšené, dobre odvodnené miesto, na ktoré denne pripadá 5 až 6 hodín slnečného svetla. Miesto by malo mať ľahkú, vzdušnú pôdu s neutrálnou hodnotou pH (pH 6 – 7). Ak má vaša pôda tendenciu byť ílovitá, bude potrebné ju zmeniť alebo vytvoriť vyvýšené lôžko, pretože tieto rastliny nebudú mať dobré výsledky so zlou drenážou.jesenná kytica

Zaujímavosťou je, že iskerníky potrebujú chladnejšie teploty a priame slnko súčasne. Ak ich pestujete v oblasti s veľmi chladnými zimami a horúcimi letami, načasovanie výsadby je mimoriadne dôležité. Uistite sa, že sa vyhnete obom excesom – chladu a teplu, pretože veľmi horúce počasie odrádza tieto kvety v chladnom období do kvitnutia. Keď iskerníky kvitnú, pozorujeme ich vo viacero farebných odtieňoch ako napríklad – lososový, oranžový, biely – Ranunculus asiaticus, žltý, Rose Tecolote® Ranunculus, ružový – French Pink Ranunculus, červený – Tecolote Red Ranunculus a širokú škálu pastelových farieb.

   Život iskerníka vo váze je vynikajúci, často viac ako 10 dní! Zrežeme ich, keď sú v puku a aj keď sa otvoria, vydržia viac ako týždeň  v peknom stave.  V ich sezóne ich veľmi radi a často pridávame aj do našich kytíc, ktoré si môžte prehliadnuť aj našom webe: https://www.galeriakvetin.sk/druh-kvetov

   Zopár užitočných informácií na záver záver:                                                              Názov Ranunculus Asiaticus pochádza z latinčiny: „Rana“ – znamená žaba. Tieto rastliny sa nazývajú takto, pretože mnohé divoké druhy rastú vo vlhkom prostredí, pričom Asiaticus odkazuje na miesto, z ktorého veľa druhov pochádza, teda z Ázie.
Typ: Trvalka
Rodina: Ranunculaceae
Pôvod: Severná Afrika, juhozápadná Ázia a južná Európa
Doba kvitnutia: Máj až jún v závislosti od klímy.
Kvety:  Úžasné a pestrofarebné v mnohých primárnych, pastelových a kombinovaných odtieňoch.
Svetlo:  Priame Slnko                                                                                                                      Voda – zálievka:  Mierna
Údržba: Mierna
Pôda: Ľahká, vzdušná a dobre odvodnená
Hnojivo: Bonemeal a cibuľové hnojivo v čase výsadby. Vyvážené vo vode rozpustné hnojivo na konci sezóny v prípade prezimovania hľúz vonku.

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.