KATARÍNA NA BLATE, VIANOCE NA ĽADE

25. novembra 2013 v kategórii Ročné obdobia    Autor: Tina
  

Pranostiku, s ktorou sa spája svätá Katarína, pozná takmer každé dieťa na Slovensku. A každý rok sme v očakávaní, či sa táto pranostika „Katarína na blate, Vianoce na ľade“ vyplní 🙂 alebo naopak.

Tento deň má ale oveľa viac významov. Je to medzník, ktorý ukončuje čas zábav a radovánok, pretože prichádza to krásne zimné a predvianočné obdobie adventu. Príchodom Kataríny začalo obdobie takzvaného zimného obdobia. Kedysi pastieri prestali pásť dobytok, ukončili každý zber a oslavy a začali vzdávať vďaku za celoročne nazbieranú úrodu. Za zdravé zvieratá, za všetko, čo nám dala príroda počas celého roka, ako napríklad obilie na múku a chlebík, kukuricu…, všetko to, čo si ľudia kedysi vypestovali a veľmi vážili. Pretože všetko to, čo nadobudli počas celého roka, im vďačne pomohlo prežívať zimné obdobie.

O tom hovoria tieto pranostiky: „Katarína peklo zamyká, nebo odomyká.“, „Katarína vešia husle do komína“.

ZVYKY A TRADÍCIE

Ľudia ale vôbec o nič neprišli, pretože týmto dňom sa oficiálne začali a začínajú zimné zvyky. Nedeľa po Kataríne je prvou adventnou nedeľou. Máme štyri adventné nedele, ktoré sú zavŕšené Štedrým dňom. Advent je čas sviatočný, je to čas očakávania a tešenia sa na príchod nášho spasiteľa Ježiška. Ľudia, aby boli chránení pred zlými strigami, jedli na Katarínu cesnak a potierali ním vchodové dvere do tvaru kríža. Ďalšia zvyklosť hovorí, že najlepšia je tá kyslá kapusta, ktorá sa do sudu natlačí na Katarínu. Takže nechajme sa prekvapiť, aké počasie nám vyjde na Katarínu, a schválne som zvedavá, či sa vyplní „Katarína na blate, Vianoce na ľade“.

Ja v to pevne dúfam, nie je nič krajšie ako byť doma s rodinou za štedrovečerným stolom pri sviečkach, vianočnom stromčeku a vonku poletuje sneh. 🙂

PÁR PRANOSTÍK:

  1. Katarína šumné meno má, lenže chladné veno;
  2. Sneh na Katarínu predpovedá veľké obilie;
  3. Na svätú Katarínu, zalezieme pod perinu;
  4. Aký je deň Kataríny, taký je január, aký je deň po Kataríne, taký má byť február.

Potešte svoju Katarínu, Katušku, Katku krásnym kvietkom alebo kyticou, buď nás navštívte na kamenných predajniach v Bratislave alebo Žiline alebo kvety objednajte na našej stránke www.galeriakvetin.sk 🙂

Katarínu môžete potešiť aj niektorou z našich kytíc:

kytica-harmonyjarna-kytica nfarby

 

 

 

 

FOTOGALÉRIA K ČLÁNKU:

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.