KVET NA PRVÉ RANDE

4. augusta 2014 v kategórii Zo sveta kvetov    Sezónne kvety    Ročné obdobia    Naša ručná tvorba    Autor: Lucy
  

svkol1Ani by mi nikdy nenapadlo, aký veľký problém majú ľudia pri výbere toho podľa nich “správneho” kvetu na jednotlivú príležitosť. Vždy som to vnímala akosi s prehľadom, pretože každý jeden kvet má pre mňa osobne určité „podfarbenie významu“ a preto s prehľadom vždy viem po čom siahnuť, avšak to bude zrejme tým, že s nimi pracujem a estetické cítenie je niečo s čím sa človek buď narodí, alebo sa to snaží naučiť . Vnímam ich preto trošku inak ako človek , ktorý sa k nim dostáva len veľmi sporadicky .

Tak ako iné veci i kvety majú svoju akoby kategóriu a človek im tým viem prisúdiť i „vhodnosť“ na danú príležitosť .

V zásade by sme sa mohli baviť o akýchsi pomyselných troch kategóriách:

–          Základná až stredná kategória

–          Exotické druhy

–          Luxusná kategória

Do prvej základnej až strednej kategórie môžeme zaradiť väčšinu druhov ako sú napr. :

Gerbera, Germina, Chryzanthema, Santiny, Slnečnica, Alstromeria, Eustoma, Dianthus, Fresia, Hortensia, príp. menšie druhy malokvetých ruží… Inak povedané druhy ktoré nie je problém skombinovať, však dokážu ukázať svoju krásu i v jednoduchosti a to solitérne .

albba1

albba4Druhá naša pomyselná kategória sú exotické druhy a to čo už na prvý pohľad sa odlišuje nás posúva práve sem. Druhy ako napr. :

Strelitzia, Guzmania, Protea, Bromelia, Vriesea atď. V zásade všetky druhy ktoré vynikajú len solitérne, nakoľko tieto druhy sú tak dominantné, že je priam nevhodné ich prekombinovať s ďalšími z iných kategórií…

A naša posledná tzv. luxusná kategória by mohla obsahovať druhy ako sú :

Calla, Cymbidium, Phalaenopsis, Dendrobium, Anthuria, Ľalia kráľovská, Amarylis, všetky druhy ruží atď., pričom tu sa bavíme o kvetoch, ktoré jednak prevyšujú výrazne i cenu v porovnaní s prvou kategóriu a taktiež platí zásada „ menej je viac“ a teda tieto kvety treba vnímať solitérne, aby dokázali ukázať svoju krásu, pričom sa pochopiteľne nebavíme o doplnkovej zeleni a zdobení.

DSC_6340

ČO JE VHODNÉ NA PRVÉ RANDE ? 🙂

Nuž kvety by sme mali ako tak sprehľadnené a teraz sa vrhnime na otázku, čo je teda vhodné na prvé rande? V zásade sa na túto otázku nedá jednoznačne odpovedať, ak pochopiteľne neskrývame v rukáve eso s poznatkom o tom aké má daná osoba obľúbené kvety, prípadne farbu. Avšak vždy na človeku poznať aký má štýl – či je to typ športový, elegantný, alebo preferuje lúčne kvety.

DSC_6338Výber kvetu ani tak nie je v holej podstate o kvetoch, ale o ľuďoch. Jasné, vždy bude kolovať taká tá stará známa veta „ružou nič nepokazíš“ avšak ak na to pozrieme z iného uhlu, že jednoducho žena má na sebe nejaký „ hippie ohoz“ a veľký slamený klobúk, ruža sa Vám k nej hodí ? No jasné, že smelo do slnečnice , alebo jemne nazdobeného Eryngia (bodliak)

…prečo sa netrafiť ľudom do chuti podľa štýlu ?… keď je niekto “nazdobený” v značkovom od hlavy až po päty a chcete zaujať rovnako luxusne, okay nech sa páči, u nás na pulte sa vždy nájde aj niečo z luxusnej kategórie 😉

Takže v závere by som túto večnú dilemu uzavrela veľmi jednoducho – tak ako sú špecifické kvety, sú špecifický i ľudia, treba len mať trosku bystrejšie vnímanie na veci okolo nás a bude nám viac jasné i to, čo má človek, ktorého chceme potešiť rád.

violet ruze5-100 prebud

 

 

 

 

FOTOGALÉRIA K ČLÁNKU:

 

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.