4 spôsoby ako využiť sušené kvety

7. októbra 2016 v kategórii Zo sveta kvetov    Sezónne kvety    Ročné obdobia    Exteriérové rastliny    Interiérové rastliny    Autor: Martin
  

 

Všetci milujeme pohľad na kvitnúce kvety. Aj ich vôňu. Ale dobre vieme, že kvety v rozkvete nevydržia naveky. Časom stratia svoju krásu.

Ako tomu predísť? Ako sa z nádherných kvetov tešiť oveľa dlhšie? Predĺžte im život sušením a majte z nich nečakaný úžitok.

Kytica zo sušených kvetov

Ako správne sušiť kvety?

Sušenie kvetov zvládnete aj v domácich podmienkach. Kvety pospájajte do kytičiek, zviažte ich a zaveste stonkami nahor. Sušte ich na suchom a tmavom mieste, ktoré je dobre vetrané. Ideálnou miestnosťou na sušenie kvetov je povala.

Ak nemáte povalu, možno vám postačí aj rúra na pečenie alebo mikrovlnka. Základom je primerane nastavená teplota. Ak nastavíte privysokú, kvety stratia prirodzenú farbu a rozpadnú sa.

Sušenie kvetov môžete urýchliť pomocou vysušujúcich látok. Obľúbená a lacná je kukuričná múka. Posypte ňou kvety a máte istotu, že si zachovajú pôvodnú farbu.

Kvety môžete sušiť aj v sušičkách na ovocie či iných moderných sušičkách. Aj tu však platí: pozor na nastavenú teplotu. Radšej zvoľte nižšiu. Inak riskujete, že kvety ostanú nepoužiteľne krehké.

Ako využijete vysušené kvety? Spôsobov je veľa. Vybrali sme pre vás tieto štyri:

  1. Aranžované kytice

Sušené kvety si môžete naaranžovať do nádherných kytíc. Zaujímavo si nimi ozvláštnite všedné izby v byte či dome. Kytice sa dajú perfektne dopasovať k farbe nábytku alebo bytových doplnkov. Aranžované kytice si pri troške kreativity zavesíte aj na stenu.

Aranžovanie sušených kvetov

  1. Chutný čaj

Vysušte kvety, zalejte ich horúcou vodou a dostanete nápoj, ktorý vám bude chutiť a dokonca môže pomôcť vášmu organizmu. Čaje z ruže, lipy či levandule jednoducho musíte ochutnať. Pozitívne zdravotné účinky dostanete grátis.

  1. Domáca kuchyňa

Niektoré sušené kvety využijete aj ako ingrediencie v kuchyni. Či už vďaka príjemnej vôni, alebo jedinečnej chuti. Kvety osviežia vaše kokteily či koláče. Môžete ich pridať aj do hlavných jedál ako dekoráciu.

  1. Výnimočné pivné tácky

Na záver jeden netradičný tip. Zo sušených kvetov môžete vyrobiť unikátne pivné tácky. Sú ideálnym darčekom pre milovníkov piva a zberateľov pivných tácok. Potrebujete len tenké drevené plátky, sušené kvety a trochu živice. Zaujal vás tento nápad? Prečítajte si celý návod.

Pivné tácky zo sušených kvetov

Skúšali ste už sušiť kvety? Ako ste ich potom využili? Dajte nám vedieť v diskusii pod článkom.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.