Magnólia veľkokvetá ( Magnolia Grandiflora )

6. júla 2017 v kategórii Zo sveta kvetov    Starostlivosť o kvety    Črepníkové kvety    Ročné obdobia    Exteriérové rastliny    Autor: Tina
  

 

magnoliaDnes si predstavíme kvet, ktorý určite poznáte či už z dovoleniek napr. v Chorvátsku, ale je k videniu aj v slovenských záhradách. Ide o Magnóliu veľkokvetú, lat. Magnolia Grandiflora. Výzor má síce exotický, je to však pomerne skromná rastlina a aj časom v črepníku vie vyrásť na statnú rastlinu. Magnólie sú výlučne solitérne rastliny. Ako nám už aj samotný názov napovedá, tento druh magnólie vytvára veľké voňavé kvety.

História a rozšírenie:

Magnólie, najmä magnólia veľkokvetá sú veľmi rozšírené hlavne v Toskánsku. Krásne, veľké krémovobiele kvety rozkvitajú v lete. Domovom magnólie však nie je slnečný juh ako by sa mohlo zdať, ale pochádza z vlhkých lesov Floridy, Alabamy a Južnej Karolíny. V oblastiach s miernou klímou magnólia v prírode dobre prezimuje. V zásade ale platí, že magnólia musí v našej klíme prezimovať v ineriéri, ale staršie rastliných iných osvedčených druhov u nás prezimujú bez problémov, znášajú u nás teplo, suchý vzduch aj znečistené ovzdušie. 

Charakteristika Magnólie:

Pri správnej starostlivosti o ktorej si neskôr povieme, magnólia môže vydržať veľa rokov. Patrí  vždyzeleným drevinám. Listy sú tmavozelené, lesklé, na rube plstnaté. V júni sa objavujú prvé kvety. Šľachtené rastliny môžu mať nápadné, až 30-centimetrové kvety s výraznou vôňou. Magnólia kvitne od júna do augusta a najlepšie pôsobí ako solitér a niekedy sa jej hovorí nepravý, tulipánový strom 🙂

magnolia_grandiflora

Starostlivosť:

Vhodný čas na sadenie magnólií je jar, približne marec až apríl. Rastlinu odporúčame zasadiť do väčšej nádoby, aby ste ju nemuseli skoro presádzať. Zemina by mala byť ťažšia, najlepšie hlinitá. Presádzať stačí raz za tri roky. Ináč na jar stačí vymeniť asi päťcentimetrovú povrchovú vrstvu zeminy.

magnolia_detailV lete by magnólia mala byť premiestnená vonku. Vhodné je polotienisté, pred vetrami chránené miesto. V lete potrebuje Magnólia veľmi veľa vody a počas rastu je ideálne rastlinu raz do týždňa prihnojiť tekutým hnojivom. Približne začiatkom októbra premiestnite rastlinu späť do interiéru. Vhodné je chladnejšie miesto s teplotou niekoľko stupňov nad nulou. Po celú zimu zalievajte málo a neprihnojujte.

TIP od nás

Pokiaľ neradi rastliny nosíte dnu a von 🙂 existujú druhy magnólie, ktoré aj u nás prezimujú. Dôležitý je vhodný výber rastliny. Do záhrady môžete zasadiť druhy Magnolia stellata a Magnolia loebneri. Patria k odolnejším rastlinám s bielymi kvetmi, ktoré rozkvitajú na jar.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.