Ako orchidey mätú hmyz

25. júna 2017 v kategórii Zo sveta kvetov    Starostlivosť o kvety    Črepníkové kvety    Exteriérové rastliny    Interiérové rastliny    Autor: Martin
  

 

Orchidey sú majsterky v klamaní. Používajú pachové aj vizuálne triky, aby prilákali opeľovačov. Maskujú svoj prirodzený pach iným, lákavejším. Aj ľudským. Biológovia objavili orchidey, ktoré vydávajú typický ľudský pach, aby prilákali komáre.

Komáre nepatria k vychýreným opeľovačom. Močiarnym orchideám (Platanthera obtusata) však vyhovujú. Vedci vyskúšali niekoľko pokusov, pri ktorých skúmali správanie orchideí aj komárov. Kvet produkuje chemické látky, ktoré sa nachádzajú v ľudskom pachu. A tak zvádza komáre. Ľudia svoj telesný pach rozoznajú len veľmi ťažko, na komáre však pôsobí veľmi atraktívne.

Močiarna orchidea a komár

Existujú viaceré rastliny, ktoré sa snažia zapôsobiť na hmyz zmenou pachu. Ale orchideám to ide jednoznačne najlepšie. Močiarna orchidea, ktorá láka komáre na ľudský pach, je toho dôkazom.

Čím viac rastlín, ktoré nás zbavia komárov, tým lepšie. 🙂 Vedeli ste, že orchidey majú takúto zvláštnu schopnosť? Nájsť ich môžete aj v našej ponuke:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.