Sú rastliny inteligentné? Podľa výskumov ÁNO

7. júna 2017 v kategórii Zo sveta kvetov    Sezónne kvety    Ročné obdobia    Autor: Martin
  

 

Videli ste Avatar? Film Jamesa Camerona sa odohráva na mieste, kde sú všetky organizmy vzájomne prepojené. Komunikujú a spoločne ovládajú prírodné zdroje.

Myslíte si, že je to len fikcia? Nie tak celkom.

Pod našimi nohami sa skrýva informačná supersieť. Umožňuje rastlinám komunikovať a navzájom si pomáhať, aj keď sú od seba veľmi vzdialené. Túto sieť tvoria podzemné huby. Jej výskum spustili už v 19. storočí. Trvalo však desaťročia, kým prišiel zásadný objav.

Rastliny navzájom komunikujú

Rastliny si vymieňajú živiny aj informácie

Zvyčajne vidíme len to, čo je nad zemou. Avšak väčšina rastlín je spojená práve pod zemským povrchom. Vďaka podzemným hubovitým sieťam je komunikácia medzi nimi rýchlejšia a efektívnejšia.

Čím viac o podzemných sieťach zistíme, tým viac sa zmenia naše predstavy o rastlinách. A v čom spočíva ich inteligencia? Rastliny pomáhajú svojim susedom. A to dvojako. Posúvajú im živiny a informácie. Alebo sabotujú nevítané rastliny tým, že do siete rozširujú toxické látky.

Zatiaľ však nie je jasné, aká užitočná je táto výmena živín. Vieme, že sa odohráva, ale nepoznáme jej rozsah.

Hubovité siete posilňujú aj imunitný systém rastlín, ktoré spájajú. Keď sa huby prisajú na koreň rastliny, tá vyprodukuje obranné chemikálie. A tie neskôr zabezpečia, že rastlina bude odolnejšia voči chorobám. Jej imunitný systém bude reagovať pohotovejšie a účinnejšie.

Podzemná hubovitá sieť

Neľútostný boj medzi rastlinami

Hubovité spojenia však majú svoju odvrátenú stránku. Rastliny nikdy nie sú skutočne samy a môžu si navzájom aj uškodiť.

Niektoré rastliny nemajú chlorofyl. Nemôžu produkovať vlastnú energiu cez fotosyntézu. Preto si berú uhlík zo susedných stromov.

Tieto rastliny musia so svojimi susedmi súťažiť o zdroje ako voda a svetlo. Niektoré počas súboja vypúšťajú toxíny, aby súperom uškodili. Produkujú substancie, ktoré bránia iným rastlinám usadiť sa v blízkom okolí. Nájdu sa však aj vedci, ktorí tvrdia, že škodlivé chemikálie sa nemôžu dostať ďaleko. Absorbuje ich pôda alebo ich zničia mikróby.

Komunikácia medzi rastlinami

Podzemné hubovité siete nám priniesli jeden z najdôležitejších poznatkov ekológie. Zdanlivo samostatné organizmy sú často spojené a môžu byť na sebe závislé.

Ekológia už nejaký čas vedia, že organizmy sú viac prepojené. Systém hubovitých sietí sa zdá byť kľúčovým svedectvom, ako sa tieto spojenia formujú.

Vedeli ste, že rastliny takto šikovne komunikujú? Zmenilo to váš pohľad na silu prírody? Tešíme sa na vaše názory v diskusii pod článkom.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.