HALLOWEEN

28. októbra 2013 v kategórii Sezónne kvety    Ročné obdobia    Naša ručná tvorba    Autor: Tina
  

Halloween je sviatok oslavovaný 31. októbra. Pôvodný názov Halloween, skratka z anglického halloweenen – v preklade predvečer všetkých svätých. Je to pôvodne pohanský, čiže keltský sviatok samhain – čo znamená – pohanský nový rok alebo koniec pohanského roka.

Oslavujú ho hlavne deti oblečené v kostýmoch, ktoré chodia od domu k domu a pýtajú sladkosti 🙂 Tieto tradície sa oslavujú hlavne v západnom svete, najmä v USA, Írsku, Kanade, Novom Zélande…, ale pôvodom je tento sviatok z Írska.

CHARAKTERISTICKÉ ZNAKY PRE HALLOWEEN

Tradičnými znakmi Halloweenu sú vyrezávané tekvice, do ktorých sa dáva sviečka, čarodejnice, masky, duchovia, netopiere, čierne mačky, oheň, kostlivci a z farieb je to žltá, oranžová, čierna a farby jesene, ktoré tomuto sviatku dodávajú náležitú atmosféru.

Samotný Halloween je ezoterickým výročím. Ezoterický svet ho definuje ako: „ najmagickejší deň roka!“ A tiež je najdôležitejším sviatkom pre všetkých nasledovateľov Satana. Ale o tom sa nechcem rozpisovať. Vrátim sa k Halloweenu ako ku farebnému, tekvičkovému sviatku 🙂 !

LEGENDA 😉

Stará írska legenda rozpráva o istom Jackovi, zlom kováčovi, prevrátenom a skúpom, ktorý jednej tmavej noci na všetkých svätých po veľkom pití vína dostal smrteľný zásah na pečeň. Diabol bol prinútený splniť mu niektoré jeho želania. Prial si, aby ostal na žive a došlo až k zmluve, že sa vzdá, zriekne svojej duše. Neuvedomujúc si ale dôsledok svojej choroby, Jack zomrel o rok neskôr. Bol odmietnutý v raji a nenašiel miesto ani v pekle z dôvodu podpísania zmluvy s diablom. Na spôsob rítu chudák Jack odreže repu a do jej vnútra vloží jeden žeravý uhlík z tohto miesta večného zatratenia. S týmto lampášom sa vráti ako prízrak do sveta živých.

A POMALY SA VRACIAM K TEKVIČKÁM 🙂

No Íri, postihnutí morom migrovali okolo roku 1950 do Ameriky. Pristáli v Novej zemi a našli obrovské množstvo tekvíc, ktoré boli od repy oveľa väčšie a dostatočne veľké na to, aby boli vyrezávané a zbavené dužiny. A tak tekvice nahradili repu a stali sa lampášom Jacka. Používajú sa v noci na Všetkých svätých, pretože sa predpokladá, že nepokojné duše mŕtvych, ktoré sa pokúšajú ako podľa legendy Jack vrátiť domov, sa budú držať ďaleko.

A vlastne z toho vznikla aj tradícia, že sa deti na tento sviatok preobliekajú za duchov a v ruke držia lampáš z tekvice a dostávajú sladkosti výmenou za ich náklonnosť 🙂

Takže to je tak odo mňa v krátkosti všetko. Dúfam, že som Vás obohatila o nové poznatky, ktoré Vám ozrejmili halloweenske tradície a zvyky. Takže moja rada znie, určite si nezabudnite na sviatok Všetkých svätých – Halloween vyrezať tekvicu so zubatou tváričkou a vložiť do nej sviečku 🙂 bu, bu, bu 🙂 Veľký výber tekvíc nájdete aj na našich predajniach.

 Ponuku našich kytíc nájdete na Galéria Kvetín

FOTOGALÉRIA K ČLÁNKU:

Jedna odpoveď na HALLOWEEN

  1. Bubu povedal:

    Krasne citanie

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.