RODINNÉ ŠŤASTIE

6. mája 2015 v kategórii Zo sveta kvetov    Starostlivosť o kvety    Črepníkové kvety    Ročné obdobia    Interiérové rastliny    Autor: Mariana
  
rodinne stastie helxine soleiroli

Rodinné šťastie

Helxine soleiroli ľudovo – rodinné šťastie, táto bytová rastlinka pochádza zo stredomorských ostrovov Korziky a Sardínie, kde sa jej tak výborne darí, že ju používajú ako trávu do trávnikov. Meno má po svojom objaviteľovi kapitánovi Jozefovi Francoisovi Soleirolia, ktorý sa venoval zberu rastlín na Korzike v 19-tom storočí. Táto drobná rastlinka vytvára plno drobných guľatých lístočkov.

Existuje viacero druhov, líšia sa veľkosťou a odtieňmi zelenej. Je to previslá izbová rastlina. Vhodná je na svetlé stanovisko, nie však priame slnko. Ak ju umiestnite na okennú parapetu, v letnom období bude priam nevyhnutné tienenie, inak by sa lístky spálili. Tak, ako u iných druhov rastlín vystavených priveľkému slnečnému žiareniu, aj u solejrolie sa prebytok svetla prejaví farebnými zmenami.

STAROSTLIVOSŤ:

rodinne stastie helxine soleiroli

Detail rodinné šťastie

rodinne stastie helxine soleiroli

Duo v zaujímavých črepníkoch

Nie je náročná na teplotu, ideálna je bežná izbová teplota, ktorá by nemala klesnúť pod 7 stupňov. Vyžaduje časté rosenie. Nedostatok vlhkosti spôsobuje zasychanie mladých lístkov. S polievaním je to trošku inak nakoľko má jemné lístočky nemôžeme ho zalievať z vrchu, aby sa nám nevytvorili jamky,  zospodu  nasaje toľko vody ako napríklad fialka. Najlepšie je ak si dáme nádobku s vodu do ktorej ho ponoríme, ale iba po prvé lístočky, keď prestane bublinkovať  je zaliate 🙂 Hnojí sa počas vegetačného obdobia hnojivom na izbové, zelené rastliny dva krát za mesiac. V zime stačí jeden krát. Darí sa im v kyslej pôde. Rozmnožovanie je veľmi jednoduché, zvládne to každý. Mladé trsy oddelíme od rastlinky a zasadíme do kvetináčov s vlhkým substrátom. Skúsení mičuríni používajú fóliu, ktorou čerstvo zasadené rastlinky prikryjeme a tak sa lepšie zakorenia. O niekoľko dní ju môžete niekomu darovať. Pokiaľ sa budete o svoje šťastie dobre starať, vydrží niekoľko rokov a zakvitne drobnými  bielymi kvietkami.

Nájdete ho aj v našej ponuke, v krásnom darčekovom balení:

rodinne-stastie-blog (7)

 

 

 

 

FOTOGALÉRIA K ČLÁNKU:

 

Jedna odpoveď na RODINNÉ ŠŤASTIE

  1. page monitor povedal:

    To je krása 🙂

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.