Rozmarín – rozmarinus je z čeľade hluchavkovité. Jeho názov pochádza z latinčiny – rosa mora. Je to veľmi aromatická bylina s kopijovitými listami, ktorá pochádza zo stredomorskej oblasti.
Je to vždy zelený poloker, ktorý dosatá do výšky cca 60 cm. Keď sa mu darí je prútnato rozkonárený so sediacimi, kožovitými, čiarkovitými listami, na líci tmavozelenými a zo spodnej strany sivo plstnatými. Kvitne zväčša v máji, plody sa skladajú zo štyroch tvrdiek.
PESTOVANIE ROZMARÍNU
Najlepšie sa mu darí v mierne suchej a vápnitej pôde, ktorá je dostatočne humózna. Nemá rád príliš veľa slnečného žiarenia a ani vody! Polieva sa primerane, výdatnú zálievku potrebuje pri sadení. Je veľmi citlivý na mrazy, ale dokáže sa adaptovať.
ROZMNOŽOVANIE
Rozmarín (rosu mora :)) rozmnožujeme väčšinou vegetatívne odrezkami sadenými neskoro na jar, alebo v lete do vopred pripravenej hriadky. Odrezky sa v dobrej zemi zakorenia. A keď si chcete byť istý, tak dajte odrezky do nádoby s vodou a keď pustia korienky, tak ich zasaďte do vápnitej, humóznej pôdy.
Rozmarín má gáfrovo korenistú arómu a horkú aromatickú chuť.
Obsahuje éterický olej 2%, hlavné zložky cineol, terpény, terpénester borneol a triesloviny, živicu, horčiny a iné látky. Ako liečivá bylinka bola táto droga veľmi cenná hlavne v staroveku. Stretávame sa s ňou vo voňavkách, lekárnictve…
ÚČINKY ROZMARÍNU
Podporuje trávenie, nervovú činnosť a zvyšuje vylučovanie moču (je močopudný). Je vhodný pri nadúvaní a pri nízkom krvnom tlaku. Buď si ráno dáte 4 – 6 lístočkov, požujete a prehltnete, alebo vo forme medicínskeho vína, prípadne si niečo dobre navaríte!
TIP OD MŇA
Urobte si v rúre americké zemiaky, na ne len tak voľne položte v polovici pečenia rozmarín, budete nadšení! Alebo na rybu, na kura… hovädzie…
A pozor !!! Všetkého veľa škodí! Vo väčších dávkach je rozmarín jedovatý a je nebezpečný pre tehotné ženy!
Je typickou rastlinkou Stredomoria, stretnete sa s ňou na dovolenke v Taliansku, v Chorvátsku, kde pôsobí veľmi atraktívne najmä v období kvitnutia, keď svojou vôňou láka včely a motýle. A v svojej domovine má aj výraznejšiu vôňu a chuť ako u nás. Asi je to z toho prímorského vetríka, morskej vody a Slnka 🙂
Aby si udržal pekný tvar, každý rok mu po odkvitnutí skráťte výhonky, odrezky by mali byť cca 10-15cm dlhé a môžete si ich dať zakoreniť. A aby som nezabudla – rozmarínové víno si pripravíme vylúhovaním 50 g drogy v ¾ litri bieleho vína ! Je dobré na nemoci a na srdiečko. Starajme sa o naše zdravie, je najdôležitejšie čo máme. V kvetinárstve ho používame ako pierka pre svadobčanov, takže je aj tradíciou svadieb 🙂
ZAUJÍMAVOSŤ O ROZMARÍNE
Kedysi si dievky pestovali rozmarín za oknami pre svadobné účely. Jeho vetvičkami zdobili hostinu, sviatočný odev, ženích mal vetvičky rozmarínu na slávnostnom klobúku v počte 4 kusov. Starší mládenec mal len tri vetvičky a nevesta mala rozmarínový veniec okolo slávnostnej šatky. Rozmarín bol symbol nevinnosti. Panenské venčeky z neho uvité si dávali k prvému svätému prijímaniu dievčatká a nezaobišli sa bez nich ani slávnosti božieho tela.
FOTOGALÉRIA K ČLÁNKU: