Fialka – saintpaulia ionantha

13. októbra 2015 v kategórii Zo sveta kvetov    Starostlivosť o kvety    Sezónne kvety    Ročné obdobia    Interiérové rastliny    Autor: Tina
  

 

crepnikova fialka

Fialka v črepníku

V našom blogu sa budeme venovať fialke 🙂 aj keď nie je fialka ako fialka, že? Na jednej strane je to fialka, malý, krásny kvietok, ktorý poznáme z prechádzok po lesoch a lúkach. No a na strane druhej je to fialka, ktorú určite poznáte v črepníkovej podobe. A práve nej bude venovaný náš blog 🙂

Saintpaulia fialková alebo tiež kapská fialka je nežná kráska, ktorá kvitne pri dobrých podmienkach po celý rok. Existujú mnohé odrody rôznych farieb a tvarov kvetov, ale najobľúbenejšia je tmavomodrá.

Pôvod a história:
fialka

Črepníková fialka

Tak ako väčšina našich izbových rastlín, i saintpaulia fialková pochádza zďaleka. Jej domovom je usambarské pohorie východnej Afriky. V 19. Storočí ju tam objavil barón zo Saint Paul St. Claire, na ktorého počesť bola pomenovaná. Podľa miesta výskytu sa jej hovorí aj kapská fialka ale všetci ju poznáme pod jednoduchým názvom – fialka 🙂 Táto malá rastlinka dobyla najskôr Ameriku a až neskôr sa dostala do Európy. Čoskoro sa stala jednou z najobľúbenejších rastlín, čo dokazuje aj fakt, že v súčasnosti sa ročne predá dvadsať až tridsať miliónov jedincov.

Zo skromnej kapskej fialky záhradníci postupne vyšľachtili naozaj zvláštne krásavice. Zatiaľ čo kvety pôvodnej rastliny boli iba modré, dnes si môžeme vyberať zo všetkých odtieňov modrej až fialovej farby, ako aj ružovej či purpurovo-červenej, tiež bielej farby alebo rôznych melírov 🙂

fialky

Pestré farby fialky

 

Niekoľko tipov k starostlivosti

Stanovište
List fialky

Fialka list

Na vhodnom stanovišti rastie fialka veľmi dlho. Aby pekne kvitla, vypestujte za dva roky úplne nové rastliny. Pestovanie nie je náročné. Rastlina vyžaduje svetlé až polotienisté stanovište s vyššou vlhkosťou vzduchu. Priame slnko znáša iba v zimných mesiacoch. Ideálna teplota po celý rok by mala byť okolo 20 °C.

Zalievanie a presádzanie:

Na chlpaté listy by sa nemala dostať voda. Fialku zalievajte vždy zospodu, nikdy nie zvrchu a po 15-30 minútach podložku črepníka vyprázdnite. Odporúča sa iba mäkká a vlažná voda. V období rastu rastlinku prihnojujte každé dva týždne, najlepšie bezvápenatým hnojivom. Fialku odporúčame presádzať na jar do primerane veľkých črepníkov naplnených zmesou kompostu a rašeliny, alebo do bežnej bezvápenatej zeminy.

Čo robiť ak:
  • Svetlé škvrny na ploche listov – alebo na okrajoch sú dôsledkom spálenia slnečným žiarením. Iný dôvod je zamokrenie listov pri zálievke
  • Bledé listy a chýbajúce prírastky – svedčia o chladnom mieste a stanovišti. Fialky vyžadujú teplotu aspoň 20 °C.
  • Hniloba koreňov – je vyvolaná nadmernou zálievkou. Zeminu nechajte niekoľko dní vyschnúť, potom rastlinu presaďte a choré korene opatrne odrežte.

Tiež si môžete pozrieť naše rady ohľadom fialky aj v našom videu 🙂

 Fialka bude mať stále svoje čaro a pokiaľ chcete niekoho potešiť práve touto kráskou, nájdete ju aj v našej ponuke:

fialka-saintpaulia-shop

 

 

 

 

FOTOGALÉRIA K ČLÁNKU:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.