SVADOBNÝ DEŇ

15. júla 2013 v kategórii Blogy o svadbe    Zo sveta kvetov    Sezónne kvety    Ročné obdobia    Naša ručná tvorba    Autor: Tina
  

Napadla Vás aspoň raz niekedy myšlienka ako vyzerala úplne prvá svadba ? Alebo napríklad odkiaľ prišli a vznikli zvyky ako, nevesta by mala mať niečo modré, staré a a nové a požičané? Každá časť svadby ako ju poznáme má svoje korene hlboko v histórii.

TROCHU Z HISTÓRIE 😉

Svadby našich predkov boli spočiatku hlavne o tom, že pre nich svadba znamenala ochranu a prežitie. Boli o tom, že jednotlivé kmene, osady, klany mali svoje určité tradície a zvyklosti. Napríklad svadobné šaty, vždy neboli biele a výrazne zdobené. Chudobné nevesty nosili obyčajné šaty, ktorými nevesta dala najavo ženíchovi a jeho rodine, že si do manželstva nič neprináša, žiadne majetky a statky.

Biele svadobné šaty sa začali nosiť až od polovice 19-teho storočia. Do tej doby si nevesty obliekali šaty rôznych farieb, vždy si vybrali tie najlepšie, najluxusnejšie. A niekedy v 16. storočí prišla do módy čelenka a závoj.

V prvej polovici 20. storočia sa obrady svadobného obdobia rozdeľovali na tri základné časti – predsvadobné, svadba a posvadobné.

2. polovica 16-teho storočia – v tomto období začala pripomínať dnešné svadby. Na svadbe sa začali objavovať družičky, svadobné prstene a výmena manželských sľubov. Nevesty tiež začali nosiť kytice kvetov. Svadba sa začala považovať za niečo, na čo dvaja zamilovaní nezabudnú celý život.

TAKŽE NA DOKONALEJ SVADBE NESMIEME ZABUDNÚŤ NA 🙂

1.)    odobierku

2.)    rozsypávanie kvetín alebo ryže

3.)    družičky

4.)   ochranné kúzlo ( priatelia zasypávajú novomanželov ich domom mincami. Ide o obeť, ktorá sa prináša bohom domu a domáceho krbu. Obeť má zmieriť duchov s novomanželovou rodinou

5.)    prenášanie cez prah

6.)    rozbíjanie tanierov

7.)    spoločné jedenie polievky

8.)    kruhový tanec

9.)    čepčenie

No a pokiaľ ide o kvety 🙂 sú už odpradávna spájané s mnohými šťastnými okamihmi nášho života. Ich prirodzená a nevtieravá krása a sviežosť je nevyhnutnou a pritom nenútenou súčasťou slávností ako je svadba. Kvety Vám vedia dotvoriť výnimočný nádych významného dňa, nech už vaša svadba bude akokoľvek ladená. Sila kvetov je nespochybniteľná. Svojou vôňou a farbou patria k najvýraznejším ozdobám žien i celých osláv. Ich výber je ovplyvnený tromi základnými faktormi – ladením celej svadby, ladením nevesty a trvácnosťou.

Každý jeden kvet v akejkoľvek farbe má svoje dokonalé čaro. Preto si vyberte kvet aký je Vám blízky a ktorý Vás napĺňa radosťou a šťastím, tak dotvoríte celé kúzlo svadby. Svadobná kytica by mala byť „šitá“ na mieru každej neveste. Prihliada sa na šaty, či sú jednoduchšie, alebo zdobené, výška nevesty, ročné obdobie… Od nevestinej kytice sa potom odvíja aj pierko pre ženícha. Vždy sa vyberie nejaký určitý kvet zo svadobnej kytice.

Tak milé nevesty, prajem Vám všetko dobré a pokiaľ chcete mať svadbu ako z rozprávky, tak Vám ju dotvoria určite naše kvety. Neváhajte nás kontaktovať a naše šikovné floristky vám radi poradia a vyčarujú tie najkrajšie svadobné dekorácie.

FOTOGALÉRIA K ČLÁNKU:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.