Voňavý eukalyptus

27. januára 2018 v kategórii Zo sveta kvetov    Starostlivosť o kvety    Črepníkové kvety    Sezónne kvety    Liečivé rastliny    Ročné obdobia    Exteriérové rastliny    Interiérové rastliny    Autor: Evka B
  

 

Je považovaný za jeden z najkrásnejších stromov sveta. S čím absolútne súhlasím. A aj keď pochádza až z ďalekej Austrálie, bez problémov ho môžete pestovať aj v našich podmienkach. A to ako na záhrade, tak aj doma v kvetináči. Jeho striebristé listy sú skutočne dekoratívne. V našom  kvetinárstve ho často a s obľubou používame do kytíc , svadobných kytíc a na svadobné výzdoby. Naozaj vyzerá prekrásne , kytičky sú nadýchané a vzdušné, pre tých čo majú radi strapaté kytice ako stvorený 🙂 Môžete si  ich pozrieť, prípadne objednať cez našu stránku www.galeriakvetin.sk

Zároveň však majú blahodarné účinky na vaše zdravie. Známych je okolo 600 druhov. U nás v predajni ponúkame tieto druhy rezaného eukalyptusu: baby blue, cinerea, parvifolia, populus.

Prírodný zázrak, ktorý lieči a uzdravuje

Liečivá sila eukalyptusu je známa už od 19. storočia, veľa ho využívali austrálski domorodci. Človeku dokáže poskytnúť neuveriteľnú úľavu pri najrôznejších problémoch, právom je preto nazývaný stromom života.

Jeho prenikavá, až omamná vôňa preukázateľne uľahčuje dýchanie a navodzuje príjemné pocity uvoľnenia. Výťažky z listov potom môžu pôsobiť ako liek proti bolesti, alebo dokonca i ako hadí protijed.

Je ideálny do každej izby, uvoľňovaním vonných silíc totiž dokáže prečistiť vzduch a ničí škodlivé baktérie. Má dokonca schopnosť zbaviť škodlivín vzduch i v miestnostiach, kde sa fajčí. Len v spálni by mohol príliš dráždiť čuchové zmysly, preto je vhodné presťahovať ho tam len v prípade, že máte napríklad upchatý nos.

Bylinný prípravok z eukalyptusu tak pomáha liečiť astmu, zápaly priedušiek, bolesti v krku, kašeľ, nachladenie alebo zápaly vedľajších nosových dutín. Eukalyptus má i antiseptický účinok, používa sa preto na rany. Ďalej znižuje horúčku a dokáže pomôcť pri bolestiach hlavy i migrénach. Vo forme mastí uľavuje od reumatických bolestí.

Pre človeka je jeho konzumácia škodlivá. Možno ho užívať iba vonkajším spôsobom, pri prehltnutí môže spôsobiť otravu!

Kde a ako ho pestovať

Ideálne pre eukalyptusy je kombinácia v lete pod šírym nebom a v zime vnútri. Preto je najlepšie pestovať ho ako takzvanú prenosnú rastlinu v črepníku ktorú môžete podľa počasia a ročného obdobia premiestňovať z miesta na miesto. Od jari do jesene môže byť na záhrade, v chránenom kúte balkóna , v zime ho potom prenesiete do nie príliš vykúrenej miestnosti.

Eukalyptusy majú radi chladnejšie miesta, kde však musí byť dostatok rozptýleného svetla. Priame slnko im nerobí dobre, najlepšie je východné alebo západné okno. Pri nedostatku denného svetla sa za ním rastlina začne vyťahovať, a vznikajú tak dlhé, slabé a riedke olistené výhony.

Vyžaduje pravidelnú a obzvlášť v lete výdatnú zálievku. Treba dávať pozor na preliatie, nemá to rád. Zemina by mala vždy slabo vyschnúť, ale nie preschnúť. Najmenej dvakrát do mesiaca rastlinu prihnojte hnojivom na izbové kvety.

Pretože eukalyptus pomerne rýchlo rastie, je treba ho približne každé dva roky presadiť do väčšieho črepníka. Ideálna doba pre presádzanie je jar. Je nutné dávať pozor na to, aby ste neporušili korene. Pokiaľ by sa tak stalo, pravdepodobne by rastlina uhynula.

Vzhľadom k tomu, že listy eukalyptusu obsahujú vonné silice, nie sú väčšinou tieto rastliny napádané žiadnymi škodcami a netrpia ani na žiadne choroby. Pokiaľ chcete, aby sa vám mladé rastliny začali bohato vetviť, môžete v lete zaštipnúť vrcholky. Začnú sa tvoriť košatejšie tvary. Odstrihnuté výhonky je možné dať do vázy s vodou, kde pomerne skoro pustia korienky. Získate tak ďalšiu  rastlinku. Môžete ju však tiež dať usušiť a potom napr. uložiť do skrine s oblečením.

My však usušený eukalyptus používame do rôznych aranžmánov či necháme len voľne  vo váze. Je to veľmi pekná a milá dekorácia. Alebo si zo živého môžete vytvoriť krásne dekoračné vence a potom nechať uschnúť, fantázii sa medze nekladú. Ak náhodou nemáte čas alebo priestor na výrobu takejto dekorácie môžete si ho zakúpiť u nás na predajni alebo objednať na www.galeriakvetin.sk.

Fotogaléria k článku:

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.