EUCALYPTHUS

20. júna 2013 v kategórii Zo sveta kvetov    Liečivé rastliny    Exteriérové rastliny    Interiérové rastliny    Autor: Tina
  

Eukalyptus nie je iba jeden druh. Existuje viac ako päťsto druhov združených pod týmto názvom. Ich domovinou je Austrália, kde sa im podarí dorásť až do výšky 100 – 150 metrov. Eukalyptus sa nevyužíva len ako ho poznáme, ale jedno z jeho využití je aj využitie dreva, ktoré sa ťažko opracúva a spracúva, ale zato je veľmi trvanlivé. Preto sa toto drevo používa na stavbu lodí a nábytku.

VYUŽITIE EUKALYPTUSU

eukalyptus 🙂 ako ho poznáme sa používa ako ingrediencia na vyrábanie medu a oleja. Používajú sa na to listy, stonky a aj kvety.

Olej z eukalyptusu sa používa a je veľmi cenený v aromaterapii. Používa sa proti nádche a prechladnutiu. Inhaluje sa pri nádche, zápale nosových dutín či pri infekcii dýchacích ciest. Ak pridáte do dvoch pohárov vriacej vody 4 kvapky eukalyptového oleja a naparíme sa nad tým, pekne nám to uvoľní a zriedi hlien v dutinách. Eukalyptový olej znižuje prekrvenie prínosových dutín, takže si z neho môžete urobiť obklady na prikladanie na dutiny. Tiež pomáha proti kašľu, treba si olejom vymasírovať hrudník a studené ruky a nohy.

Pozor !!! Eukalyptus sa nesmie používať vnútorne. Môže spôsobiť otravu, ktorej príznaky sú závrate, zvracanie, nevoľnosť, kŕče, zúžené zornice!

Eukalyptus je ale aj zaujímavý ako okrasná rastlinka. Na domáce pestovanie sa najviac hodí eucalythus globulus a eucalypthus citriodora. Nádherne prevonia celý dom.

PESTOVANIE EUKALYPTUSU

Ak chcete pestovať túto perfektnú rastlinku doma, treba dbať na pár vecí ! Vrchná časť kvetu musí byť suchá a spodná vlhká. Miska pod kvetináčom stále plná vody, pretože eukalyptus rastie v bažinových oblastiach, teda jeho korene sú stále vo vode. Má rád miesto pri okne a kľudne ho môžete v kvetináči pestovať aj vonku, ale na zimu ho dávať vždy dnu! Keď sa o neho budete správne starať, vydrží aj niekoľko rokov. Potrebuje veľa svetla, a pokiaľ má dostatok svetla, má bujný vzrast, stonky môžeme tým pádom ľubovoľne zastrihávať a tvarovať.

Eukalyptus je vo svojej domovine významný a veľmi dôležitý pre živočíšnu ríšu a to hlavne pre medvedíka koalu. Živia sa iba listami z neho a iba pár jeho kultivarmi. Listy majú nazelenalú až modro-šedú farbu.

Veľkou zaujímavosťou je, že okolo eukalyptusu málo kedy v jeho domovine niečo rastie, lebo jeho korene sú pre iné druhy jedovaté. Druhou zvláštnosťou podľa mňa je to, že listy eukalyptusu sa otáčajú proti Slnku plochou listovej čepele, takže keby sme pod ním hľadali tieň, tak žiadny nenájdeme. Je to preto, lebo sa takto chráni proti nadmernému vyparovaniu vody. Je skrátka chytrý 🙂

Eukalyptus má ešte praktické využitie podobné ako levanduľa – odpudzuje hmyz a mole. Významné sú vonné látky citronellol, cita a geraniolcerát, ktoré aj po krátkom kontakte s dlaňou priľnú hlboko na pokožku a voňajú. Veľmi veľa z nás má rado túto vôňu, ukľudňuje, stimuluje, zvyšuje vlhkosť vzduchu a samotný vzduch dezinfikuje a jemne prevonia.

Ak túto rastlinku chcete pestovať a dodržíte spomenuté rady, tak ju nezabudnite aj prihnojovať. Hlavne používajte dusíkaté hnojivá, prvý krát po 6-7 mesiacoch. Keď rastlinka dosiahne výšku 15 cm, po 2-3 mesiacoch ju môžete potom presadiť, ale pozor na jej citlivé korienky, je na to háklivá. Pokiaľ by sme ich nejako veľmi porušili, rastlina nám rýchlo zvädne a už ju nezachránime!

Dúfam, že som pre Vás pripravila zaujímavé a poučné čítanie 🙂 Najbližšie sa môžete tešiť na levanduľu 🙂

FOTOGALÉRIA K ČLÁNKU:

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.