Gypsophila – Gypsomilka :)

23. januára 2018 v kategórii Zo sveta kvetov    Starostlivosť o kvety    Črepníkové kvety    Sezónne kvety    Ročné obdobia    Exteriérové rastliny    Autor: Tina
  

 

Gypsa, gypsophila, gypsomilka, nevestin závoj – určite sa každý z Vás stretol aspoň s jedným z týchto pomenovaním kvetiny, ktorá sa s obľubou používa v kvetinárstvach, či už ako dekorácia do kytíc, svadobných kytíc, alebo len tak nastrihaná do vázy v jej rezanej podobe alebo ako trvalka v záhradách, kde vynikne ako solitér ale aj spolu s inými drobnokvetými rastlinami.

My sa v našom v blogu zameriame na jej záhradnú formu, ale tiež jej využitie ako dekorácie vo vázach alebo kyticiach.

Gypsomilku si môžete vypestovať sami v záhrade. Vo váze vyzerá zaujímavo čerstvá ale aj usušená. Existujú druhy jednoročné a trváce. Gypsophila paniculata alebo ak chcete 🙂gypsomilka metlinatá patrí k trvalkám. Rastlina každý rok na jar vyrastá znovu. Drobné kvety sú husto nahlučené vo vidliciach.

Charakteristika a pestovanie:

Je to statná, hustá, trvalka. Pochádza z ázijských stepí, divo rastie aj na Kaukaze a Sibíri. Patrí medzi poloopadavé druhy s husto rozkonárenými stonkami, na ktorých sa vytvárajú tenké listy dlhé 2,5 až 4 cm. Počas leta vytvára početné, voľné mnohokveté metliny drobných kvietkov, ktoré sú po otvorení biele alebo je dostupná aj v ružových variantoch, ktoré sa využívajú ako dekorácia do kytíc v čerstvom alebo  suchom stave. Je vhodná do skaliek a kvetinových záhonov neformálnej a vidieckej záhrady, suchomilných trvalkových záhonov a môže sa pestovať aj v črepníkoch.

Gypsomilku pestujte v hlbokej a ľahkej pôde dobre priepustnej pôde. Najviac jej vyhovuje zásaditá pôda. A priam ideálna je pre ňu ľahká piesčitá zemina. Potrebuje slnečné stanovište. Koncom zimy ju môžete rozmnožovať koreňovými výhonkami. Je tolerantná voči suchu, ale v čase kvitnutia vyžaduje pravidelnú zálievku.

Pri prvom mrazíku rastlinu starostlivo poprikrývajte, je to veľmi dôležité u mladých rastlín.

Gypsa v kyticiach:

 Gypsa je univerzálna a jej najväčšou prednosťou je jej farebná neutrálnosť. zvykne sa používať, či už do kytíc z letničiek, alebo sa používa ako sušená na dekoráciu. Jej graciózne kvety nadľahčujú „ťažké“ kytice a hodí sa ku všetkým kvetom. V zimných kyticiach má gypsa rovnakú úlohu ako v letných kyticiach. Uvoľňuje hustú a zapĺňa riedku kyticu. 

Tiež svadobná kytica len z plnokvetej gypsy má svoje neopakovateľné a romantické čaro a dá sa aj vysušiť. Kvety gypsy nemusíte vešať hlavou nadol, stačí ich ponechať vo váze bez vody. Staršie a suché kytice majú sklon sa drobiť. Postriekajte celú kyticu zo všetkých strán rovnomerne lakom na vlasy. Takto vydrží oveľa dlhšie.

Gypsomilka je naozaj univerzálnou a všestrannou rastlinou a u nás je dostupná celoročne v rezanej podobe.  Ponuku našich kytíc nájdete na stránke www.galeriakvetin.sk

Fotogaléria k článku:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.