Smútočné kytice: kde sa vzali a aká je ich história?

2. novembra 2017 v kategórii Zo sveta kvetov    Sezónne kvety    Ročné obdobia    Exteriérové rastliny    Autor: Martin
  

 

Ľudia už roky nosia kvety na pohreby. Preukazujú tak lásku a podporu rodine, ktorá trúchli nad stratou milovaného človeka. A rovnakým spôsobom si pripomínajú zosnulých aj počas Dušičiek.

Smútočné kytice sú vizuálnym vyjadrením lásky, súcitu a rešpektu. Vyjadrujeme nimi svoju úctu zosnulým. Je to zvyk, ktorým naznačujeme pocity žiaľu. A to už tisícročia.

Vedeli ste, akú dlhú históriu má táto tradícia? A že rôzne druhy kvetov symbolizujú rozličné pocity?

Smútočný veniec na pohrebe

Ľudia poznajú smútočné vence už odpradávna

Kladenie smútočných kytíc na hroby je symbolické a významné gesto, ktoré je hlboko zakorenené v histórii. Stalo jednou z najrozšírenejších tradícií v modernej kultúre.

Nejde však len o súčasný zvyk. Poznali ho už v praveku. Aj keď nie je úplne jasné, aké funkcie vtedy plnili kvety pri smútočných obradoch.

V roku 1951 vykopal archeológ Ralph Solecki vchod do jaskyne v Iraku a objavil niekoľko pohrebísk. Dnes ich považujeme za najstaršiu formu náboženskej aktivity na svete. Prečo? Testovaním vzoriek tamojšej pôdy vedci zistili, že pri rakvách boli poukladané kvety.

To znamená, že ľudia používali kvety pri pohreboch už pred 62 000 rokmi!

Smútočný veniec

Kvety na hroboch plnia viaceré funkcie

Dnes sú kvety na hroboch hlavne súcitným gestom pre smútiacu rodinu. Ak by sme však chceli uviesť všetky historické detaily dávneho pochovávania, musíme dodať, že kvety v praveku neboli len symbolickým prejavom.

Obloženie mŕtveho tela kvetmi malo za úlohu maskovať nepríjemný telesný zápach. Moderný proces pochovávania tento problém vyriešil. Kladenie kvetov na hrob ale zostalo.

V súčasnej spoločnosti je funkcia smútočných kytíc nielen symbolická, ale aj estetická. Pridávajú bohatú a významnú hodnotu celému smútočnému obradu. Kvety reprezentujú aj sústrasť pozostalým. A zároveň nimi vyjadrujeme rešpekt a úctu zosnulému.

Farebný smútočný veniec

Aký význam majú rôzne smútočné kytice?

Doniesli ste na hrob smútočné vence? Zrejme ste neprikladali mimoriadnu dôležitosť výberu kvetov. Ale vedeli ste, že kvety sa líšia svojím symbolickým významom? Každou kvetinou môžete vyjadriť iný pocit. A poslať ňou špeciálny odkaz.

Aký význam majú kvety, ktoré najčastejšie používame v smútočných kyticiach?

Ľalia

Ľaliu zvykneme spájať práve s pohrebmi. Symbolizuje totiž nevinnosť, ktorá sa obnovila v duši odchádzajúceho človeka.

Smútočná kytica ľalia

Gladiola

Pri smútočných obradoch používame gladioly ako elegantný aranžmán. Predstavujú silu charakteru, úprimnosť a bezúhonnosť.

Karafiát

Karafiáty sú na Dušičky obľúbenou voľbou. Krásne voňajú a dlho vydržia.

  • Červený karafiát vyvoláva obdiv.
  • Ružový znamená spomínanie.
  • Biely vyjadruje čistú lásku a nevinnosť.

Chryzantéma

Aj chryzantémy neraz používame v smútočných kyticiach. Ich význam sa v rôznych krajinách môže líšiť. Najčastejšie však symbolizujú pravdu.

Smútočný veniec chryzantéma

Ruža

Ruža patrí k najznámejším kvetinám. Preto môže byť súčasťou pohrebného aranžmánu.

  • Biele ruže evokujú úctu, pokoru a nevinnosť.
  • Červené vyjadrujú úctu, lásku a odvahu.
  • Ružové znamenajú lásku, milosť, uznanie a noblesu.
  • Tmavočervené značia smútok a žiaľ.
  • Žlté symbolizujú silnú väzbu medzi zosnulým a jeho priateľmi.

Smútočná kytica červená ruža

Orchidea

Orchidey kladieme na hrob ako gesto súcitu. Ale dajte si pozor na ich farbu. Tradičné farby súcitu sú ružová a biela.

Hortenzia

Položenie tejto sezónnej jarnej kvetiny na hrob je pekné a vhodné gesto pre smútiacu rodinu. Hortenzia značí srdečnosť a úprimnosť.

Narcis a tulipán

Žiarivé žlté narcisy a tulipány v smútočných vencoch symbolizujú obnovu a nový začiatok. Preto ľudia veria, že prinesú povzbudenie a vieru osobe, ktorá hlboko smúti nad stratou blízkeho človeka. Tieto kvety sú primeranou voľbou na vyjadrenie sústrasti.

Ponuku našich smútočných kytíc a vencov nájdete na www.galeriakvetin.sk

Vyberiete si na tohtoročné Dušičky smútočné kytice podľa toho, čo symbolizujú? Dajte nám vedieť v komentároch pod článkom.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.