Pivonky – krásne v záhrade a aj vo váze

20. júla 2018 v kategórii Zo sveta kvetov    Sezónne kvety    Ročné obdobia    Exteriérové rastliny    Interiérové rastliny    Autor: Tina
  

 

Tento článok určite poteší milovníkov pivoniek. Ako už isto viete pivonkám sa dobre darí aj v našich podmienkach. Sú ozdobou nejednej záhrady a vyhľadávané v kvetinárstvach či už v gratulačných a momentálne hlavne v svadobných kytičkách.

Pivonky sa delia do dvoch skupín. A to bylinné pivonkydrevité pivónie. Majú honosný vzhľad, vďaka krásnym kvetom. Kvety sú guľovitého tvaru a najčastejšie sa vyskytujú v bielej či ružovej farbe.  

Nie sú náročné, avšak vyžadujú trvalé stanovisko. Nepresádzajte ich, pokiaľ to nie je vyslovene nutné , majú radi slniečko. 

Ak sa chcete tešiť z ich krásnych a voňavých kvetov. Nesmú sa zasadiť príliš hlboko! Dosiahli by ste  síce bohatý rast, ale pivonky by nezakvitli. Pivonkám vyhovuje priepustná, mierne kyslá pôda. Nevhodné sú ťažké a premočené pôdy, ktoré sťažujú ich rast. Nepotrpia si na hnojenie, najmä prvé tri roky po výsadbe.

Ak teda máte v záhrade ešte voľný kúsok a neviete čo tam zasadiť odporúčam pivonky. Veď uznajte sami že sú nádherné.

Pivónie sú podľa starodávnych tradícií symbolom bohatstva a cti. Pestovali sa v záhradách cisárskych rodín v Číne, neskôr v Japonku, až sa približne pred 200 rokmi dostali do Európy.

Kvôli ich zbožnému uctievaniu mali veľkú hodnotu a nevesty ich nosili do nového manželského zväzku ako veno. V letných mesiacoch sú veľmi žiadané či do svadobnej kytičky alebo výzdoby. Tým že ich kvet je skutočne veľmi krásny stačí k nemu doplniť iba zeleň (ja milujem eukalyptus J ).

Čo sa týka svadobných kytičiek k pivonkám sa kľudne  hodia ruže alebo mix lúčnych kvetov v kombinácií so zeleňou alebo iba so zeleňou (eukalyptus J ).

Je to naozaj veľmi jemný a nežný kvet ktorý sa ku svadbe skrátka hodí.

A ak sa práve nechystáte vydávať 🙂 a chcete si urobiť radosť vy alebo obdarovať niekoho iného sú krásne v kytičke alebo iba voľne vo váze.

Prípadne si pozrite našu ponuku kytíc na www.galeriakvetin.sk

Prajeme Vám krásne slnečné dni a voňavé leto a potešte sa galériou pivoniek.

Fotogaléria k článku:

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.