SVIEČKA V OKNE

18. novembra 2014 v kategórii Ročné obdobia    Naša ručná tvorba    Autor: Mariana
  

 

fotkaNa slovenských dedinách bolo vianočnou tradíciou, ísť sa pred štedrou večerou prejsť po dedine aby mohol Ježiško priniesť darčeky pod vianočný stromček. Dedina bola v tých časoch osvietená sviečkami ktoré svietili v oknách rodín.

V niektorých domoch svietil už aj stromček. Vždy sme im závideli, že už majú darčeky a Ježiško už u nich bol. V dnešnej dobe sa pri prechádzke márne snažíme pozrieť do okien či si ľudia užívajú vianočnú pohodu a či majú krásne ozdobený stromček. Dnes tento zvyk vystriedali lacné blikajúce žiarovky a vykrikujúce postavičky ako z  amerického filmu. Zapálené sviečky v oknách sa však nespájajú len s vianočným obdobím. V mnohých krajinách sa tento zvyk dodržiava a sú krajiny kde je to naopak skoro povinné.

fotka1Napríklad takí Dáni, zapaľujú sviečky snáď všade. Na adventnom venci, pri dverách, v oknách a doma všade kde sa len dá sviečka postaviť. Asi preto sú po nich pomenované Dánske sviečky, ktoré sú vyrábané ručne a pri ich horení sa menia do zaujímavých tvarov. Nájdete ich aj u nás v našom obchode Galéria Kvetín na Kollárovom námestí v Bratislave. V Anglicku je zasa zvykom mať zapálenú sviečku v okne ak rodina očakáva hostí, alebo im chýba člen rodiny. V Severnej Amerike, kde v minulosti boli farmy roztrúsené po krajine, zapaľovali ľudia sviečky ako majáky pre pocestných aby upozornili na to že sú doma, a pre každého sú u nich dvere otvorené.  V našich krajoch sa dávajú sviečky do okna aj druhého novembra za nenarodené deti, kde hlavnou myšlienkou je spomenúť si na detičky, ktoré nemali možnosť prísť na tento svet medzi nás. Či už teda sviečka v okne znamená chýbajúceho člena rodiny, čakáme návštevu, zapaľujeme sviečku za nenarodené detičky, alebo len tak pre potešenie a romantiku, je sviečka symbolom priateľstva a rodinnej pohody.

DRUHY SVIEČOK

V dnešnej dobe je nespočetný výber druhov, vôni, veľkostí a tvarov. Poznáme sviečky z včelieho vosku, parafínu, gélové, sójové alebo stearínové.

fotka4Najpoužívanejšie sú z včelieho vosku. Vyrábajú sa ručne z včelích plátov, alebo ako zmes včelieho vosku a parafínu. Majú nádhernú medovú vôňu, nekvapkajú, nestekajú a horia jasným plameňom. Sú veľmi obľúbené. Parafínové sviečky  poznáme aj ako „voskové sviečky“ alebo ak chcete „olejové“, keďže parafín obsahuje určitý podiel oleja. Parafín je produkt, ktorý vzniká z ropy. Tieto sviečky stabilne horia a je s nimi ľahká manipulácia. Jednými z najznámejších parafínových sviečok sú sviečky Yankee Candle, ktorých ponuku nájdete na našom webe http://www.galeriakvetin.sk/sviecky , ale taktiež aj na našej predajni. Gélové sviečky sú zmesou minerálneho oleja (95%) a živice (5%), pekne horia a krásne voňajú. Sú veľmi obľúbené, vzhľadovo pekné, do gélu sa dajú zaliať rôzne srdiečka, kvetinky, postavičky. Vydržia horieť raz toľko ako voskové sviečky. Sójové voskové sviečky sa vyrábajú zo sójových bôbov. Horia o polovicu dlhšie ako parafínové. Sú biologicky rozložiteľné a nekarcinogénne, ručne robené. Roztopený vosk sa môže používať na masírovanie. Stearínové sviečky sú vyrobené z palmového kryštalického vosku, ktorý pri tuhnutí vytvára kryštáliky, čím znásobuje estetický efekt . Tento materiál je odporúčaný najmä pre ľudí citlivých, či alergických, ale aj pre domácnosti, kde sa pohybujú malé deti. Nevytvára totiž dym ani popolček čo znamená, že ich veľkou výhodou je ekologickosť.

Tak šup si rýchlo dáku zapáliť.

Z našej ponuky Vám odporúčame:

waiki honey 538865902994b

 

 

 

 

FOTOGALÉRIA K ČLÁNKU:

 

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.