Vedci tvrdia: vôňa kvetov zmierňuje prejavy stresu

7. mája 2016 v kategórii Zo sveta kvetov    Sezónne kvety    Liečivé rastliny    Ročné obdobia    Autor: Martin
  

 

Pracujete v psychicky náročných podmienkach alebo vás trápia rodinné problémy? Podľa vedeckých štúdií by ste si mali privoňať k čerstvým kvetom. Terapia arómou vám vraj pomôže zbaviť sa príznakov stresu. Alebo ich aspoň výrazne zmierni.

Vhodnou náhradou za čerstvé kvety je aj esenciálny olej. Pravidelná inhalácia výparov z aromatických olejov má podobné účinky. To je dobrý dôvod, aby ste si rozvoňali domácnosť. Čo poviete?

Aká je ideálna kombinácia? Esenciálny olej s nádhernou vôňou kvetov.

Ktoré vône najviac potláčajú prejavy stresu?

Vôňa ruží znižuje hladinu kortizolu

Keď čelíme stresu, naše telo produkuje hormón kortizol. Inhaláciou aromatického oleja s vôňou ruží sa však nadmernej hladiny kortizolu zbavíte.

Ruža

Pociťujete úzkosť? Pomôže vám vôňa levandule

Zažívate nepríjemné pocity úzkosti? Odpoveďou prírody je kvet levandule. Dokonca je povolené aj užívanie malého množstva esenciálneho oleja s levanduľovou vôňou. V kombinácii s kvetom neroli a rumančekom je levanduľa vhodná aj pri problémoch s krvným tlakom.

Levanduľa

Kvet neroli znižuje krvný tlak

Počuli ste už o kvete neroli? Ide o kvet pomarančovníka. Jeho prenikavú vôňu a blahodarné účinky na ľudský organizmus poznali už stredoveku. Esenciálne oleje s vôňou tohto kvetu pomáhajú redukovať stres. A znižujú krvný tlak. Inhalácia neroli dokáže navodiť stav bezstarostnosti.

Neroli

Jazmín upokojuje nervovú sústavu

Podľa jednej nemeckej štúdie je vôňa jazmínu dobrá ako válium. A nemá ani žiadne vedľajšie účinky. Vedci zistili, že jazmín upokojuje náš nervový systém. A to až päťkrát viac ako sedatíva či prášky na spanie. Dobrá náhrada za tabletky, však?

Jazmín

Aj harmanček redukuje stres

Harmančekový vonný olej patrí k najobľúbenejším. Prečo? Je známy tým, že dokonale uvoľní telo aj dušu. Zmierňuje prejavy stresu. Navyše, pomáha uvoľniť svalové kontrakcie. Hlavne v črevách a žalúdku. Esenciálny olej s vôňou harmančeka je vhodný do každej domácnosti.

Harmanček

Ako na vás pôsobí vôňa kvetov? Dajte nám vedieť v diskusii pod článkom.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.