7 najvoňavejších kvetov sveta

22. mája 2017 v kategórii Zo sveta kvetov    Sezónne kvety    Ročné obdobia    Exteriérové rastliny    Interiérové rastliny    Autor: Martin
  

 

Vôňu čerstvých kvetov milujú všetky ženy. Nie nadarmo tak rady ovoniavajú podarované kytice. Veľa kvetov uvoľňuje príjemnú arómu, ale len niektoré z nich sú dostatočné silné na to, aby nádherne rozvoňali vašu domácnosť.

Rozmaznajte svoje zmysly kvetmi, ktoré voňajú naozaj neodolateľne. Pozrite si zoznam 7 kvetov, ktoré nám učarovali výnimočnou arómou.

  1. Orgován

Existujú stovky odrôd orgovánu, ktoré sa jemne líšia vôňou. Ale ktorúkoľvek odrodu si vyberiete, tento krík zaručene zacítite. A jeho intenzívna aróma vám spríjemní bývanie. Orgován obľubujú aj výrobcovia parfumov.

Orgován

  1. Narcis

Kvitnúci narcis považujeme za jeden zo signálov, že k nám definitívne zavítala jar. Jeho omamná vôňa ho robí ešte výnimočnejším. Aj preto ho často pridávajú do parfumov. U nás je tradičnejší žltý narcis, ale biely vonia ešte o niečo lákavejšie.

Narcis

  1. Ruža

Ruža v našom zozname nesmie chýbať. Každá odroda ruží vonia jedinečne. Ich vôňa závisí aj od spôsobu a dĺžky pestovania. Vplýva na ňu tiež kvalita pôdy. Ruža je predovšetkým symbolom krásy, ale dokáže zaujať aj opojnou vôňou a roztancovať čuchové bunky.

Ruža

  1. Gardénia

Biele kvety gardénie vám pošteklia zmysly hlavne v letnom období. Intenzívna krémová vôňa mimoriadne ozvláštni váš príbytok.

Gardénia

  1. Jazmín

Jazmín má nespočetne veľa odrôd a niektoré z nich sú už doslova legendárne. V parfumériách nájdete množstvo výrobkov, ktorých aróma je založená práve na prenikavej vôni jazmínu. Má upokojujúce účinky a doma si ňou navodíte dokonalú jarnú atmosféru.

Jazmín

  1. Lipa

Lipu si doma asi nevypestujete, ale ak pozbierate jej čerstvé kvety, sladká vôňa lipy vám osvieži vzduch. Lipa nielen krásne vonia, ale má aj pôsobivé zdravotné účinky. Keď pominie prenikavá aróma jej kvetov, spravte si z nich chutný lipový čaj.

Lipa

  1. Petúnia

Petúnie patria k najkrajším balkónovým rastlinám. Ak si chcete vychutnať aj ich vôňu, nedajte sa oklamať modernými, vyšľachtenými odrodami. Ich aróma nie je príliš očarujúca. Biele a fialové petúnie možno pôsobia staromódnejšie, ale voňajú oveľa prenikavejšie.

Petúnia

Ktoré kvety vám voňajú najviac? Podeľte sa so svojím vlastným zoznamom v diskusii pod článkom.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.