Ochutnali ste už nejaký kvet? Ako deti možno aj viackrát. Kvety však neslúžia len na okrasu alebo potešenie. Mnohé z nich môžete skutočne pridávať do jedál.
Akými spôsobmi môžete obohatiť jedlo kvetmi?
- Môžete ich využiť ako zaujímavú oblohu.
- Môžete ich sušiť na ochutenie čaju.
- Môžete ich kryštalizovať na výzdobu koláča.
- Môžete ich pridávať do čerstvých šalátov.
- Môžete ich pridávať do omáčok.
Odborníci tvrdia, že jedlých je až 100 kvitnúcich záhradných rastlín. Neublížia vám. Zo zdravotného hľadiska sú neškodné.
Ktoré kvety môžu byť súčasťou vášho najbližšieho receptu?
- Biele kvety bazalky majú typickú pikantnú chuť.
- Borák lekársky dobre nahradí príchuť sladkej uhorky.
- Fialky majú delikátnu chuť a sú dobrou prílohou do šalátu.
- Prípravu šalátov si môžete spestriť aj jemne štipľavou chuťou kapucínky.
- Kvety levandule využijete pri pečení sušienok.
- Korenistý a horkastý kvet nechtíka je vhodným doplnkom do pikantných pokrmov.
- Ružové kvety pažítky chutia podobne ako cibuľa.
- Ruže môžete pridať do palaciniek, sušienok či pudingov.
- Slez pižmový má výrazne sladkú chuť.
- Túžobník brestový sa chuťovo podobá na mandle.
- Večernica voňavá je ako parfum. Môžete ňou dochutiť šalát či ozdobiť dezert.
Použili ste už kvety pri príprave jedla? Aké sú vaše skúsenosti? Podeľte sa o nich v diskusii pod článkom.