Kvety, ktoré môžete aj jesť

17. marca 2016 v kategórii Zo sveta kvetov    Sezónne kvety    Liečivé rastliny    Ročné obdobia    Autor: Martin
  

 

Ochutnali ste už nejaký kvet? Ako deti možno aj viackrát. Kvety však neslúžia len na okrasu alebo potešenie. Mnohé z nich môžete skutočne pridávať do jedál.

Akými spôsobmi môžete obohatiť jedlo kvetmi?

  • Môžete ich využiť ako zaujímavú oblohu.
  • Môžete ich sušiť na ochutenie čaju.
  • Môžete ich kryštalizovať na výzdobu koláča.
  • Môžete ich pridávať do čerstvých šalátov.
  • Môžete ich pridávať do omáčok.

kvety v koláči

Odborníci tvrdia, že jedlých je až 100 kvitnúcich záhradných rastlín. Neublížia vám. Zo zdravotného hľadiska sú neškodné.

Ktoré kvety môžu byť súčasťou vášho najbližšieho receptu?

  • Biele kvety bazalky majú typickú pikantnú chuť.
  • Borák lekársky dobre nahradí príchuť sladkej uhorky.
  • Fialky majú delikátnu chuť a sú dobrou prílohou do šalátu.
  • Prípravu šalátov si môžete spestriť aj jemne štipľavou chuťou kapucínky.
  • Kvety levandule využijete pri pečení sušienok.
  • Korenistý a horkastý kvet nechtíka je vhodným doplnkom do pikantných pokrmov.
  • Ružové kvety pažítky chutia podobne ako cibuľa.
  • Ruže môžete pridať do palaciniek, sušienok či pudingov.
  • Slez pižmový má výrazne sladkú chuť.
  • Túžobník brestový sa chuťovo podobá na mandle.
  • Večernica voňavá je ako parfum. Môžete ňou dochutiť šalát či ozdobiť dezert.

kvety v šaláte

Použili ste už kvety pri príprave jedla? Aké sú vaše skúsenosti? Podeľte sa o nich v diskusii pod článkom.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *