Ako donútiť orchideu kvitnúť

23. marca 2017 v kategórii Zo sveta kvetov    Starostlivosť o kvety    Črepníkové kvety    Ročné obdobia    Interiérové rastliny    Autor: Tina
  

Je všeobecne známe, že existuje nespočetne veľa druhov orchideí. Tie čo sú u nás najrozšírenejšie a najpredávanejšie nesú názov Phalaenopsis – Orchidea. Pýšia sa nádhernou paletou farieb, typov kvetov a kúpite ich od jednostonkových až po päťstonkové. V tomto období keď je najkrajšia, zakvitnutá nám vydrží kvitnúť cca 2-3 mesiace. Keď odkvitne, ostanú jej len listy a stonky. Tieto stonky nestriháme pokiaľ nezačnú schnúť. Ak začnú schnúť, odstrihneme úplne odspodu a ak schne len vrch, stopku zospodu odstrihneme nad tretím kolienkom.

blog-uvod3

Z každého kolienka je možné, že orchidea po čase vyženie nový trs kvetov. Počas nekvitnutia nahadzuje stále nové a nové listy, trvať to môže rok aj rok a pol kým znova zakvitne a tu sa vždy pýtame ako donútiť orchideu kvitnúť. Orchidea sa navodzuje na kvitnutie v teplotných rozdieloch, čiže chlad ju vie nabudiť na kvitnutie. Buď môžete dať orchideu na noc do miestnosti, ktorá má 15°C a ráno ju dajte zas na jej miesto.  Nedržte ju stále pri izbovej teplote, pokiaľ už odkvitla, keď chcete, aby znova začala kvitnúť.

blog-uvod1

Druhý krok je znížte hnojenie a tým aj množstvo dusíka obsiahnutého v ňom, teraz treba uprednostniť viac fosfor, ktorý sa postará o kvitnutie. Ak neviete zabezpečiť orchidey chladnú miestnosť, dajte ju cca na týždeň do tmavej miestnosti, medzi tým ju nepolievajte a namiesto polievania jej medzi tým dajte pár kociek ľadu. Do pár týždňov by mohla nahodiť prvé puky. Dobre je počas toho aj rastlinke zvlhčovať vzduch rosením vodou. Prajeme Vám, aby Vám Vaše orchidey opäť krásne zakvitli.

Ak aj Vás oslovil článok a chceli by ste si zaobstarať orchideu, alebo niekoho potešiť kyticou z našej ponuky, nech sa páči:

 blog-orch2 blog-orch1 blog-orch

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.