Oleander

29. augusta 2016 v kategórii Zo sveta kvetov    Starostlivosť o kvety    Črepníkové kvety    Exteriérové rastliny    Interiérové rastliny    Autor: Mariana
  

 

Kto z nás by  ho nepoznal nádherný ker  navodzujúci dovolenkovú atmosféru s pestrofarebnými kvetmi, listami pripomínajúcimi olivovník. Áno, reč je o oleandri Nerinum  Oleander. blog-oleander (5)Pochádza z pobrežia Stredozemného mora, rastie v subtropických oblastiach Ázie a Japonska. Do západoeurópskych záhrad sa pestovanie rozšírilo na konci 16.storočia. V renesancii bol nazývaný  bobková ruža, považovali ho za liek proti hadiemu jedu. Možno ste to nevedeli, ale táto vzhľadovo atraktívna rastlinka je jedovatá. V Indii je dokonca neslávne známy ako “ker samovrahov”. Hlavne listy majú vplyv na tráviaci a nervový systém. Preto pozor pri malých deťoch a domácich miláčikoch. Pre človeka je totiž smrteľná konzumácia už 1 lista.

V roku 1680 z Indie priviezli oleandre, ktoré intenzívne voňali. Najpestovanejší je druh Nerium (ružové, biele kvety), silno voňavé kvety má Nerium Odorum (červený ), zase žlté a oranžové sú Nerium Indicium.

Kam si oleander umiestniť?

Má rád teplo a slniečko. Vyhovuje mu teplota aj 30°C. Preto ho na jar vyneste von a v črepníku letníme  na mieste chránenom pred vetrom a dažďom (tie mu nerobia dobre 🙂 ).  Letníme ho asi do októbra.

Oleander dorastá do výšky 2,5m, v črepníku asi 50cm.

blog-oleander (2)

Starostlivosť:

Pôda

Najradšej má zmes zeminy ktorá obsahuje  rašelinu, kompost, piesok a íl. Dá sa kúpiť aj špeciálna zemina  :). Čím je rastlinka staršia, tým ílovitejšia  pôda by mala byť. Mladé rastlinky presádzame raz ročne, staršie každé 3-4 roky . Ideálny čas je začiatkom marca.

blog-oleander (9)Polievanie

Oleander nikdy nesmie preschnúť, inak mu začnú žltnúť listy. Najlepšie je dať pod kvetináč  podmisky s vodou, aby mal dostať vlahy, keď sú horúce letné dni :). Hnojíme raz týždenne.

Strihanie

Keď sa prebúdza asi február, marec rastlinku striháme. Neskracujeme všetko naraz, pretože kvitne na dvojročnom dreve. Mladé rastlinky prvé 2-3 roky tvarujeme zaštipovaním, rezom tesne nad púčikom. Na jeseň zostriháme krivé a staré výhonky.

Ako ho prezimovať?

Oleander umiestnime do tmavšej mierne osvetlenej a hladnejšej miestnosti  s teplotou okolo 3-12°C nemal by byť pri zdroji tepla lebo by sa mu mohli pokrútiť listy. Dôležité tiež je aby bola miestnosť vetraná, tým sa predíde plesni. Zálievku obmedzíme na 1 krát za 2 týždne.

Fotogaléria:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.