VRESOVEC – ERICA

24. septembra 2013 v kategórii Zo sveta kvetov    Starostlivosť o kvety    Sezónne kvety    Ročné obdobia    Exteriérové rastliny    Autor: Tina
  

Vresovec ( erica ) je rod nízkych, stálo-zelených kríkov podobného vzhľadu, niekedy na nerozoznanie zahrňujúcich až cca 60 druhov !!!

VÝSKYT

Najviac sa vyskytujú v južnej Afrike, iba niekoľko druhov preniklo do Európy a Ázie. Vresovce patria do skupiny kalcifóbných a kalcifilných rastlín. Vyžadujú, alebo neznášajú vápnik v pôde, rastú na kyslých pôdach, kde sa im veľmi darí.

Väčšina druhov sú malé, drobné kríky, plazivé, šľahuňovité, kríčkovité, previsnuté alebo jemne vzpriamené.  Najviac, alebo väčšinou 0,2 – 1,5 m vysoké, so svetlo-hnedou kôrou a tenkými, hustými vetvičkami. Ale niektoré kultivary vresovcov vedia dorásť vzácne do výšky 30 metrov ! Najvyššie z týchto rarít sú – erica arborea a erica scoparia, ktoré môžu dorásť až do výšky 6 – 7 metrov !

Úplne všetky vresovce sú stálo-zelené, s neveľkými , krátkymi , ihlicovitými listami 2 – 15 mm dlhými. Kvet je džbánkovitý alebo guľatý, či valcovitý.

POZNÁME NAPRÍKLAD :

Erica capensis – žlté a žlto-oranžové kvety,

Erica patersoniana – ružové kvety,

Erica carnea – fialkové – najznámejší druh,

Erica coccinea – červené,

Erica viridis – zelené.

AKO JU PESTOVAŤ ?

Má rada rašelinovitú pôdu. Rastie v polotieni, ale aj tieni, kde ale potom menej kvitnú, no úplne najlepšie sa vresovcom darí na Slnku. Zle znáša premokrenie a ešte horšie sucho. Najlepšie je to niekde uprostred – zemina má byť stále vlhká! Dokonca aj cez zimu ju treba raz za čas poliať! Keď máme chúlostivejší druh, na zazimovanie v záhrade ju treba zazimovať buď listami, alebo prikryť na zimu špeciálnou prikrývkou 🙂 Vresovec nemá rád stále presádzanie, niekoľko rokov preto nechajte rastlinku na jednom mieste a odvďačí sa Vám svojou krásou a bujnosťou vzrastu.

ZAUJÍMAVOSŤ 🙂

1.)    erika je ženské krstné meno škandinávskeho pôvodu. Ide o ženský opak mužského mena erik,

2.)    erica je tiež druh skalných pavúkov. Pavúk erica eugenia sa vyskytuje od Panamy po Brazíliu.

Choroby: – chorobami trpí veľmi zriedka, povedala by som, že vzácne. Ak ale áno, tak je to príčinou nevhodných podmienok, z nedostatku alebo práve prebytku vlahy, svetla a zlého Ph. Ph pôdy musí byť nižšia ako 5.

Pokiaľ si zakúpite tento krásny kvet, treba ho presadiť do väčšej nádoby, zasypať substrátom určeným na rhododendróny a azalky. Ale vhodnú zeminu si môžete pripraviť aj zmiešaním záhradníckeho substrátu s rašelinou a pieskom. Raz za mesiac ich potom prihnojíme hnojivom na vresovcovité rastliny. Aby nám vresovec – erika bohato kvitol, odporúčam Vám pravidelný rez, a to vždy po odkvitnutí. Výhonky vresov skracujte neskoro na jeseň, pričom ich skráťte o jednu tretinu.

 U nás je obľúbená vo fialovom a bielom prevedení, krásne vyniká v aranžmánoch dodekorovaná okrasnými tekvičkami a machom. Eriku rada používam aj do kytíc, kde krásne vynikne a ozvláštni celý dojem.

TIP 🙂

Ak Vám erika vyschne, nevyhadzujte ju, svoj tvar a farbu si úplne zachová a vy si ju môžete dodekorovať ozdôbkami, alebo ju použiť do suchých kytíc, len tak pre radosť. Ak nechcete, aby v suchom stave opadávala, tak ju jemne prestriekajte lakom na vlasy, zafixuje sa a pekne bude držať tvar.

FOTOGALÉRIA K ČLÁNKU:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.