15 kvetov, ktorým sa darí za každých okolností

16. augusta 2016 v kategórii Zo sveta kvetov    Starostlivosť o kvety    Sezónne kvety    Ročné obdobia    Exteriérové rastliny    Autor: Martin
  

 

Pestovanie kvetov si vyžaduje dlhodobú a pravidelnú starostlivosť. O kvety doma či v záhrade sa staráme s láskou a snažíme sa im vytvoriť čo najlepšie prostredie. O to viac nás mrzí, keď sa im u nás jednoducho nepáči.

Pohľad na kvety, ktorým sa nedarí, je veľmi nepríjemný. Niekedy ho musíme znášať aj napriek tomu, že sme pre pohodlie našich kvetín urobili maximum.

Našťastie, existujú trvalky. Tieto kvety je ideálne vysadiť na jar a potom už nepotrebujú žiadnu špeciálnu starostlivosť. Rozkvitnú každý rok a svojimi farbami a vôňami spestria každý kvetinový záhon.

Trvalkám sa darí za každých okolností. Vybrali sme pre vás 15 kvetov, ktoré sa zaručene uchytia. O niektorých ste doteraz zrejme ani nepočuli. Ale verte, že sa ich oplatí vypestovať do krásy.

  1. Ľaliovka

Ľaliovky si nepotrpia na prehnanú starostlivosť a rozkvitnú na akomkoľvek slnečnom mieste. Zoženiete ich vo viacerých farbách a odtieňoch.

Ľaliovka

  1. Budleja

Budleje kvitnú celé leto a o rok sa vracajú v ešte väčšej kráse. Samozrejme, ak ich pestujete na slnečnom mieste. Výhodou tohto kvetu je jeho mnohofarebnosť: budleje sú k dispozícii v bielej, červenej, fialovej, modrej, ružovej či žltej farbe.

Budleja 

  1. Krpčiarka

Hľadáte trvalku, ktorej sa bude dariť aj pod tieňom? Krpčiarka je pre vás ideálna. Kvet nepotrebuje slnečné lúče a napriek tomu nádherne kvitne. Niekedy vydrží dokonca aj v zime.

Krpčiarka 

  1. Krásnoočko

Krásnoočko patrí k najspoľahlivejším trvalkám. Horúce a suché počasie mu neprekáža, preto kvitne počas celého leta. Zoženiete ho v žltej, červenej, ružovej či bielej farbe.

Krásnoočko

  1. Čemerica

Tento kvet kvitne veľmi skoro. Keď si práve budete myslieť, že zima sa tak skoro nepoberie, čemerica vás prekvapí prvými lupeňmi kvetov. Prežije aj na miestach bez slnka.

Čemerica

  1. Rozchodník

Rozchodník je ďalší z kvetov, o ktoré sa nepotrebujete starať. Postará sa sám o seba. Dostanete ho v rozličných tvarov, veľkostiach aj farbách. Najlepšie je umiestniť ho na slnečné miesto, ale kvitne aj v tieni.

Rozchodník

  1. Echinacea

Echinacea patrí k najrozšírenejším a najviac šľachteným trvalkám na svete. Aj vďaka tomu si môžete vybrať z pestrej palety farieb. Obľúbená je biela, žltá, fialová či červená echinacea. Kvetu sa darí hlavne na priamom slnku.

Echinacea

  1. Ázijská ľalia

Ázijskú ľaliu najľahšie vypestujete na slnečnom mieste, ale niektoré odrody tolerujú aj mierny tieň. Začínajú kvitnúť hlavne začiatkom leta.

Ázijská ľalia

  1. Palina

Palina je vhodná ako okraj trvalkového záhonu. Keď bude lemovať ostatné kvety, ešte viac zvýrazní ich krásu. Navyše, výborne odoláva hmyzu a chorobám.

Palina

  1. Pivonka

Pivonky v záhrade? To je dlhodobá investícia. Tieto kvety zbožňujú slnko a spoľahlivo kvitnú aj niekoľko desaťročí. A z roka na rok sú väčšie a krajšie.

Pivonka

  1. Kocúrnik

Bohaté okvetie kocúrnika v modrej farbe odolá aj veľkému teplu a suchu. Kvitne počas jari a leta. Keď dokvitne, môžete zrezať tretinu jeho výšky a začiatkom jesene sa dočkáte ďalšieho kvitnutia.

Kocúrnik

  1. Pakost

Pakost obľubuje priame slnko, ale rozkvitne aj v čiastočnom tieni. Najviac sa mu darí od konca jari do jesene. Môžete si vybrať bielu, ružovú či modrú odrodu pakostu.

Pakost

  1. Liatra

Liatra je výborná do každej slnečnej záhrady. Bez problémov vzdoruje horúčavám. Dostanete ju v bielej, ružovej alebo fialovej farbe.

Liatra

  1. Flox šidlolistý

Flox šidlolistý sa perfektne hodí na dekoráciu záhradnej skalky. Každoročne začína kvitnúť veľmi skoro. Zabezpečte mu dostatočný príjem slnečných lúčov.

Flox šidlolistý

  1. Trúbkovec

Trúbkovec dostal názov podľa svojho tvaru, ktorý sa nápadne podobá na hudobný nástroj. Môžete ho použiť na zakrytie starej fasády alebo ovinúť okolo plota, čo vám zabezpečí viac súkromia. Trúbkovec si nevyžaduje žiadnu špeciálnu starostlivosť. Občas sa však musíte postarať o to, aby sa vo vašej záhrade nerozťahoval až príliš.

Trúbkovec

Skúšali ste už vypestovať niektorú z týchto trvaliek? Pomôžte ostatným svojimi skúsenosťami a napíšte nám do diskusie pod článkom.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.