CIBUĽOVINY

28. februára 2013 v kategórii Starostlivosť o kvety    Sezónne kvety    Exteriérové rastliny    Autor: Tina
  

O cibuľovinách sa učia už deti v školských laviciach. Vedia, že sa rozmnožujú vegetatívne – prostredníctvom cibuľky, kde sú všetky potrebné látky pre ich rast a kvitnutie. Tieto teoretické znalosti vie každá vášnivá alebo vášnivý záhradkár zúročiť a vytvoriť nádherné prírodné diela.

Cibuľoviny bez pochýb patria do každej záhradky, pretože ju svojimi sviežimi farbami krásne rozžarujú. Na cibuľoviny je potrebné myslieť už na jeseň, aby sme sa z nich mohli tešiť na jar. Sezóna farebných tulipánov, voňavých hyacintov a nenáročných narcisov prichádza práve na jar. Tento blog je venovaný týmto krásnym kvetom.

FAREBNÝ TULIPÁN

Ak vás pri slove tulipán napadne ako prvé Holandsko, určite nie ste jediný. Krajina tulipánov sa týmto kvetom pýši od nepamäti, no ich korene siahajú do Ázie. Vedeli ste, že pomenovanie tulipán vzniklo zo slova turban? Dôvod je celkom prostý – kvet tulipánu Turkom pripomínal turban. Tulipány sú obľúbenými kvetmi aj na Slovensku, nájdete ich v takmer každej záhradke, v kvetinárstve či záhradníctve.

PESTOVANIE

Pestovať tulipány je možné nie len v exteriéri, ale aj v interiéri. Ak bývate v paneláku, nezúfajte, môžete si ich vysadiť do kvetináčov a budú vám krásne zdobiť balkóny alebo terasy. Ako nato? Cibuľky zasaďte do hlbokej nádoby, no len do hĺbky 5 cm (ak chcete pestovať tulipány v nádobách, kupujte si čerstvé cibule, nie vykopané zo záhradky). Je dôležité udržiavať pôdu stále vlhkú. Aby ste zabezpečili odvádzanie nadbytočnej vody, na spodok umiestnite piesok alebo štrk a potom zasypte pôdou. Cibuľky sa nesmú dotýkať a okraj nádoby by mal byť dvakrát vyšší ako výška cibule.

Starostlivosť o túto rastlinu je počas vegetácie pomerne jednoduchá. Tulipány si vyžadujú pravidelnú zálievku a hnojenie každých 14 dni (najlepšie je viaczložkové hnojivo). Majú rady slnko až mierny tieň.

VOŇAVÝ HYACINT

V úvode sme uviedli pre hyacinty charakteristickú vlastnosť – vôňu. Hyacinty však rovnako ako tulipány vedia rozkvitnúť do krásnych farieb – biele, smotanové, ružové, fialové, oranžové, či modré. Potešia nie len vaše čuchové  bunky, ale ulahodia aj očiam. Ak sa neviete dočkať jari, umiestnite si kvetináč s hyacintom na parapetnú dosku a zaručene vám prinesú kúsok voňavej jari.

PESTOVANIE HYACINTU

Rozkvitnutý hyacint si môžete priniesť priamo z obchodu alebo sa môžete rozhodnúť pre jeho vlastnoručné vypestovanie. Hyacinty sa rozmnožujú rozmnožovacími cibuľkami (brut), ktoré  sa sadia špičkou smerom nahor. Po vysadení je potrebné ich na 6 až 8 týždňov premiestniť do chladnejšej miestnosti  (do 5°C) a počkať kým pustia korene. Celú tu dobu nechajte rastlinku zakrytú až pokiaľ sa neobjavia prvé púčiky. Potom môžete hyacint premiestniť do miestnosti s izbovou teplotou 16 – 20°C. Na svetle a teple hyacint rozkvitne. Netreba ho hnojiť, len pravidelne zalievať a tešiť sa z jeho prítomnosti.

Ak ste sa rozhodli, že si kúpite rezané hyacinty do vázičky, buďte opatrní pri orezávaní stonky. Hyacinty sa predávajú aj s časťou cibuľky (dodáva kvetu potrebnú vodu a živiny), preto spodnú časť stonky odporúčame preto len opláchnuť. Životnosť kvietku je v priemere 7 dní. Nemôžeme opomenúť históriu tejto jarnej rastlinky – už Homér a Vergélius v období Antiky sa vo svojich spisoch zmieňujú o omamnej vôni hyacintov. Pričom do Európy ich opäť z Turecka priniesol nemecký doktor až v 16.storočí.

NENÁROČNÝ NARCIS

Narcis je ohlasovateľom nového ročného obdobia. Je jedným z prvých kvietkov, ktoré v nás navodzujú príchod teplej jari. Prívlastok nenáročný sme narcisu nedali len tak. Narcis je naozaj veľmi jednoduchý na pestovanie a vhodný hlavne pre začínajúcich záhradkárov.

PESTOVANIE NARCISU

Sadenie narcisov si nevyžaduje náročnú prípravu. Cibuľku môžete zasadiť do záhradky alebo aj do črepníka na balkóne. Jednoducho vykopne jamu a vložíme do nej cibuľky, tak aby sedeli v pôde širšou časťou, ktorá neskôr zapustí korene. Cibuľky odporúčame sadiť v 10 cm vzdialenosti a v hĺbke 2-3 násobok výšky cibule. Po zasadení polejeme, čím podporíme zakorenenie.

Narcisy by sa mali polievať výdatne, ale nie príliš často. Pozor treba dávať na narcisy v črepníkoch – pôda rýchlejšie vysýcha. Ak nie je mrazivá zima, radšej narcisy v črepníkoch polievajte.

Nechajte sa aj vy očariť týmto poslíčkami jari a dovoľte, aby vám vniesli do pochmúrnych dní trochu svetla a jasu.

Potešte sa niektorou z jarných kytíc z našej ponuky JARNÉ KYTICE

FOTOGALÉRIA K ČLÁNKU:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.