VALENTÍN

17. januára 2013 v kategórii Zo sveta kvetov    Ročné obdobia    Autor: Tina
  

Len nedávno sa skončilo najkrajšie obdobie roku, Vianoce, a opäť prichádza príležitosť na obdarovanie tých, ktorých máme radi. Na mysli máme samozrejme sviatok Sv. Valentína, ktorý sa za posledné desaťročia stal symbolom všetkých zaľúbených a vďaka nemu sme 14. februára všetci milší, láskavejší a pozornejší (tak ma napadá, že ten Valentín by mohol byť viackrát do roka).

Meno Valentín má latinský pôvod a znamená “silný”, “zdravý”. Aj napriek tomu, že s nositeľmi tohto mena sa stretávame v našich zemepisných šírkach málokedy, oslavujeme ho asi najvýraznejšie zo všetkých mien. V tento deň dokonca aj tým, inokedy zábudlivým partnerom napadne prísť domov s kytičkou alebo aspoň s plyšákom.

ZAUJÍMAVOSTI O SVIATKU

 Zaľúbenosť a láska môže mať rôzne podoby a preto tento sviatok neoslavujú len zaľúbené dvojice, ale obdarúvajú sa rodičia, kamaráti či kolegovia – jednoducho ľudia, na ktorých nám záleží a malým darčekom im to pripomenieme. Aj najväčší „odporcovia“ tohto sviatku v kútiku duše dúfajú, že sa im ujde malé valentínske prekvapenie. Aj keď je Valentín tak povediac mladý sviatok, legendy hovoria o tom, že jeho pôvod siaha až do rímskych čias, kedy si slobodné dievčatá písali svoje mená na lístočky a následne ich vkladali do urien. Chlapci si z urien ťahali lístočky s menami a tá, ktorej meno si vytiahli, sa v budúcom roku stala ich ženou. Nakoľko však ide o legendu, za pravdivosť neručíme:).

HISTÓRIA

Ďalšie historické pramene zase hovoria o tom, že Valentín bol kňaz, ktorý aj napriek zákazu cisára Claudia sobášil ženy a mužov. Claudius II. bol presvedčený, že ženatí muži sú slabšími vojakmi a tak zakázal sobáše. Valentín tento rozkaz neuposlúchol a pokračoval v zasnubovaní a sobášení zamilovaných párov. Porušoval tak božie sľuby a bol odsúdený na smrť popravením. Vo väzení, kde čakal na svoj koniec, ďalej pomáhal a modlil sa za svojich spoluväzňov. Dokonca sa zblížil s dcérou svojho väzniteľa, ktorej vrátil zrak.  Pred popravou dňa 14.februára roku 269 napísal tejto dievčine lístok s vyznaním lásky. List bol podpísaný ako inak, Tvoj Valentín. O niečo menej známy je príbeh o francúzskom vojvodovi Karolovi Oreánskom, ktorý sa po prehratej bitke pri Azincourte v roku 1415 dostal do zajatia Angličanov. Svojej milej napísal z väzenia list, ktorý jej poslal domov, do Francúzka. List sa stal predchodcom „valentínky“, obsahoval niekoľko ľúbostných veršov a vojvoda tak právom patrí k zakladateľom tradície posielania „valentínok“.

Nech je tento deň akokoľvek opradený legendami a príbehmi, nič to nemení na fakte, že v dnešnej dobe, kedy máme samé meetingy, zumby, coffee timy či team buldingy by sme mali ešte intenzívnejšie pracovať na tom, aby vzťahy netrpeli týmto uponáhľaným spôsobom života.

Kedy ste svojej milovanej osobe naposledy povedali, čo k nej cítite? Kedy ste naposledy pripravili romantickú večeru so sviečkami? Kedy ste naposledy poslali svojej polovičke kvety?

Pravda, nie sú to činnosti, ktoré robíme každý deň, inak by stratili svoje čaro. Práve Valentín je deň, kedy je nám umožnené trochu spomaliť a venovať sa jeden druhému. Spôsobov ako pripomenúť lásku je veľa, od kvetov, parfumov, darovania zážitkov až po ponuky na sobáš. Však nie nadarmo je symbolom tohto sviatku červené srdce.

FOTOGALÉRIA K ČLÁNKU:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.