CYKLÁMEN – ZVLHČOVAČ VZDUCHU

17. decembra 2012 v kategórii Zo sveta kvetov    Starostlivosť o kvety    Interiérové rastliny    Autor: Tina
  

Cyklámen je riešenie pre tých, ktorí majú v domácnostiach suchý zimný vzduch.

Na jeseň a v zime sa vlhkosť v interiéri výrazne zníži, vplyvom kúrenia a zníženého vetrania. To znamená suchý vzduch, ktorý spôsobuje podráždenie pľúc, bolesti hlavy a citlivé oči a kožu. Riešenie pre takúto situáciu je Cyklámen. Izbová rastlina mesiaca november, je vynikajúci prírodný zvlhčovač.

Svoje listy využíva na reguláciu a keď  vlhkosť prostredia klesne príliš nízko, začne sa rastlinka cez listy potiť a uvoľňovať  tým vlhkosť skrz tlak v listoch. Čím suchší vzduch, tým viac vlhkosti cyklámen uvoľňuje, a z toho dôvodu sa vlhkosť vo vašom domove zvyšuje, pomáha zmierniť suché oči, pokožku a podráždené pľúca.

ZIMNÁ DEKORÁCIA

Navyše, cyklámen je farebná a dekoratívna rastlina! Jeho červené, ružové alebo biele panašované kvety tvoria nápadný kontrast k jeho elegantným, bielo-mramorovaným listom. Kvety vyrastajú podobne ako u fialiek zo srdca rastliny. Cyklámen kvitne najhojnejšie v zimnom období. Rozjasní váš dom a náladu, a pôsobí ako vítaný faktor počas najtemnejších dní v roku. Stručne povedané, cyklámen sa stará o vaše fyzické a duševné zdravie. Cyklámen má svoj pôvod v Malej Ázii (polostrov západnom rohu Ázie), ale tiež rastie v lesoch a horských oblastiach v Stredomorí. Rastie tam na suchých pôdach, v tieni, chránený pred slnkom.

STAROSTLIVOSŤ

Vo vašej obývacej izbe by ste ju mali umiestniť mimo dosahu priameho slnečného svetla a mimo blízkosti tepelného zdroja, ale trochu svetla určite ocení. Nenechávajte ho však v teplej miestnosti dlhšie obdobie, len pár dní. Dobre sa mu darí ak má dostatok vlahy. Stačí ak bude pôda stále vlhká, nie premokrená a to najľahšie zabezpečíte ak v miske pod kvetináčom bude vždy voda. Ak polejete rastlinu zvrchu, tak vždy len na pôdu, nie na hľuzu a prebytočnú vodu vylejte.K správnej starostlivosti patrí, že ak zabezpečíte aby teplota nevystúpila príliš vysoko a na jar ho presadíte do čerstvej zeminy, tak vám počas zimy vytvorí príjemnú atmosféru. Ideálne teploty sú medzi 13 a 17 °C – na schodisku, chodbe alebo v spálni. Postupne odstraňujeme odkvitnuté kvety a žlté listy. Ak sa objavia na rastline mäkké výhony alebo žlté listy je to znak, že rastlina ma príliš veľa vody.

Prajem veľa radosti s touto prekrásnou rastlinkou 🙂

FOTOGALÉRIA K ČLÁNKU:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.