HĽUZOVINY

24. mája 2013 v kategórii Zo sveta kvetov    Starostlivosť o kvety    Sezónne kvety    Ročné obdobia    Exteriérové rastliny    Autor: Tina
  

O hľuzovinách sa učia už deti v školských laviciach. Vedia, že sa rozmnožujú vegetatívne – prostredníctvom hľuzy. Tieto teoretické znalosti vie vášnivá alebo vášnivý záhradkár zúročiť a vytvoriť nádherné prírodné diela. Hľuzoviny bez pochýb patria do každej záhradky, pretože svojimi sviežimi farbami ju krásne rozžarujú.

Na hľuzoviny je potrebné myslieť už na jeseň, aby sme sa z nich mohli tešiť na jar. Ale nezúfajte, sú aj také hľuzoviny, ktoré sa môžu zasadiť na jar a ich čas na kvitnutie príde v lete. Patria sem ľalie, gladioly či pivonky.

ĽALIE

Ak sú ruže označované za kráľovné kvetov, tak ľalie sa právom nazývajú aristokratky kvetov. Ich znešenosť potvrdzuje aj fakt, že boli v minulosti  symbolom rytierstva a ako symbol ju používali aj šľachtické rody. Sú ideálnymi kvetmi

nielen na výzdobu záhrad, ale aj domácnosti. Dýcha z nich ľahkosť, sú modernými, ale súčasne tradičnými kvetmi, ktoré Vášmu domovu prinesú vôňu ako z kvetinárstva a zároveň zútulnia interiér.

PESTOVANIE

Ak ste sa teraz rozhodli, že si ľalie vypestuje sami, tak práve jar je na to vhodným obdobím. Vtedy môžete sadiť také ľalie, ktoré vytvárajú korene aj zo stoniek alebo z podcibulia a tak kvitnú neskôr. Väčšina odrôd ľalií rastie medzi júlom a augustom. Ľalie milujú a potrebujú svetlo (okrem poludnia). No hlavne ich spodné časti vám budú vďačné aj za tieň. Farbu ľalií si môžete zvoliť, tak aby vám ladila k interiéru – biela, žltá, oranžová, purpurová  alebo viacfarebné.

Hľuzy by sa mali vysádzať do hĺbky, ktorá je dvojnásobok jej výšky a do priepustnej pôdy. Ľaliu treba počas rastovej fázy a počas kvitnutia polievať rovnomerne, no nesmiete dopustiť, aby bola pôda suchá alebo naopak premočená.

Ľalia so svojou výnimočnosťou a nápaditosťou vynikne hlavne vtedy keď má dominantné postavenie vo váze. Jemná kombinácia spolu s drobnými kvetmi, ako sú napríklad kvety Tanacetum nechá ľaliu krásne vyniknúť. Z väčších kvetov je vhodná kombinácia s veselou chryzantémou.

GLADIOLY

Gladiola, ďalšia farebná hľuzovina, je veľmi obľúbená a pestovaná hlavne v Izraeli a v Holandsku na komerčné účely. Gladiola väčšinou nechýba v druhej polovici leta na žiadnej slávnosti a oslave. Dokonca je pre svoj vysoký vzhľad označovaná ako prírodná katedrála.

PESTOVANIE

Existuje viacero spôsobov ako tento krásny kvet vypestovať – získaním semien z kvetov, zbieraním hľúz, čo sú cibuľovité spodné časti kvetnej stonky alebo brut, hľúzky, ktoré rastú na hlavnej hľuze. Gladioly sú vyšľachtené z afrických druhov a preto sú veľmi citlivé na teploty. Neobľubujú zimy, ale zato sa im výborne darí v letných mesiacoch.

V miernom podnebí, akým je aj Slovensko, môžete začať s vysádzaním skoro na jar. Odporúča sa vlhká, mierne kyslá pôda na zasadenie hľúz aj brut.  Dôležite je myslieť na to, aby bola zasadená na slnečnom mieste, brut zasaďte do hĺbky 8 cm a prikryte zemou. Hľuzy by mali byť zasadené dokonca do 13 cm hĺbky.

PIVONKY

Čas na vysádzanie pivoniek je najlepší v polovici marca, takže máte ešte čas na prípravu. Tieto trvalky majú iný vegetačný cyklus ako ostatné rastliny. V lete je ich praktický rast ukončený a semienka majú zrelé v polovici augusta, v októbri prechádzajú pivonky novým rastovým cyklom. Rovnako ako pri predošlých kvetoch, aj pivonky majú rady slnečné miesto. Zasadzujú sa do 50 – 60 cm jamy a najspodnejšiu vrstvu by mal tvoriť kompost a kostná múčka, pretože korene pivonky nesmú prísť do kontaktu s hnojivom. Dbajte na to, aby hľuza pri sadení nebola neporušená a mala puky výhonkov, tie by pri sadení mali byť 3-5 cm pod povrchom. Neodporúča sa zasadiť pivonku do kyprej pôdy, pretože pôda môže posunúť korene ešte nižšie a rastlina sa tak prepadne hlboko do zeme.

Veríme, že sme Vás aspoň trochu nadchli pre tieto farebné a krásne kvitnúce kvety. V prípade, že sa pustite do ich sadenia a budete potrebovať pomoc, neváhajte obrátiť sa na nás.

Alebo si vyberte niektorú z našich ľaliových kytíc:

kytica-queen-lilly kytica-vonava-sviezost ruzovy_sen

 

 

 

 

FOTOGALÉRIA K ČLÁNKU:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.